Takk for innsatsen!

Svar til Mikael Grøthe og Jan Henrik Parow fra NTFs president

Innledningsvis vil jeg takke for innlegget og for en historisk oppdatering som de fleste kan ha glede av å lese. Og la meg med en gang gi uttrykk for takknemlighet når det gjelder tidligere tiders innsats for fellesskapet. Uten denne innsatsen hadde vi ikke hatt den foreningen vi har i dag. Det er riktig at NTF nå har en sunn økonomi, og dette er noe hovedstyret og representantskapet har tenkt å bringe videre til kommende generasjoner av tannleger. Vårt budsjettmål er at NTFs drift skal gå i balanse. Bortsett fra de par siste regnskapsårene, der vi har hatt gode overskudd som følge av de gode tidene ellers i samfunnet, så er det også slik det fungerer. Men det kommer ikke av seg selv.

Mange vil huske at grunnlaget for representantskapsvedtaket i 2004 var at antallet pensjonister økte raskt, og at de ville bli både relativt og reelt sett flere i kommende år. Andelen ikke betalende totalt nærmet seg 25 prosent av medlemsmassen, og det var nødvendig å se på konsekvensene. En vurdering ut fra daværende bestemmelser i vedtektenes § 14 om fritak av kontingent for pensjonister, viste at stadig færre yrkesaktive tannleger måtte bære kostnadene ved driften av NTF. På denne bakgrunn besluttet representantskapet at pensjonistene skulle betale 15 % av full kontingent. I 2008 beløper dette seg til 788 kroner for året. Gjennom medlemskapet får de tilgang til samtlige av NTFs medlemsfordeler, de kan benytte seg av foreningens jurister til medlemsrådgivning om blant annet skatt og arv, kollegahjelperne er tilgjengelig for dem som trenger det, de får tilbud om rimelig landsmøteavgift og rabatt på NTFs januarkurs – som faktisk kan være av interesse også for pensjonistene. I tillegg får de altså 15 utgivelser av Tidende i året.

Men så er det et par forhold jeg ikke kan gi debattantene medhold i. Det er ikke bare trykkekostnadene for Tidende de knapt 800 kronene dekker. Det er ikke minst utsendelseskostnadene, som har steget mye den senere tiden. Uansett så gjenspeiler beløpet på 625 kroner for abonnementet på Tidende den reelle kostnaden NTF har, fordelt på alle abonnenter. Og det er vel en rettferdig måte å ordne det på – enten du er student, pensjonist eller ordinært medlem? Videre: NTF gir ikke praksiskompensasjon for dem som møter i representantskapet. NTF utbetaler i dag slik kompensasjon kun til tillitsvalgte i sentrale verv som hovedstyre og fagnemnd. Det er opp til lokalforeningene om utsendinger til representantskapsmøtet skal få dekt praksisutgifter eller ikke. Dessuten kan jeg heller ikke si meg enig påstanden om at yngre tannleger viser en bedrøvelig mangel på vilje til å delta i NTF. Tvert i mot er jeg stolt og glad over å lede en forening der de unge medlemmene så absolutt stiller opp. Det er bare å nevne UTVene, landsmøtene i Stavanger og Trondheim og Vestlandsmøtet. De unge stiller opp for oss i den utstrekning vi eldre våger å slippe dem til, og de gjør en aldeles utmerket innsats.

Det er hovedstyret som avgjør hvorvidt kontingentreglene skal legges frem for representantskapet til ny vurdering. Sist var det et betydelig flertall som stemte for dagens ordning. Som redegjort for over synes jeg at pensjonistene får mye for pengene. På siste representantskapsmøte ble det vedtatt å si opp reklameavtalene. Det er en utfordring å finne inndekning til budsjettet hvis foreningens aktivitetsnivå skal opprettholdes. Bortfallet av reklameinntektene tilsvarer i overkant av 250 kr på kontingenten for hver enkelt. En hundrings her og noen der – det blir fort penger av slikt!

Jeg håper at våre pensjonister vil velge å se at de faktisk er med og slutter opp om en forening som tar vare på det de selv har vært med på å bygge opp i tidligere tider. Da støtter de opp om dem som også i dag arbeider hardt – med eller uten godtgjørelse – for å ivareta foreningens vitale interesser. Og da videreutvikles organisasjonen slik at fremtidens utfordringer kan løses på en god måte. Vi vil svært gjerne ha dere som medlemmer! Jeg håper at alle som har meldt seg ut, vil gjøre en ny vurdering og velge å komme tilbake. For – bare så det skal være helt klart – NTF har slett ikke glemt pensjonisttannlegene. Det meste tyder på at de heller ikke har glemt NTF. Og det er vi veldig glade for.

GunnarLyngstad 

president, NTF