Applications of orthodontic mini-implants

Jong Suk Lee, Jung Kook Kim, Young-Chel Park og Robert L. Vanarsdall jr.:

Målgruppen for denne boken er spesialister og spesialistkandidater i kjeveortopedi og til en viss grad oralkirurger. Forankring, dvs. hvordan man henter motkreftene under tannforflytning, har alltid vært et sentralt tema i kjeveortopedisk behandlingteknikk. Tradisjonelt kan forankringen økes ved ekstraorale apparater eller ved å bruke muskulaturen, alveolarprosessen eller øke antall tenner i forankringssegmentet. En liten revolusjon i faget har kommet med såkalte temporære forankringsskruer. Disse kalles også mini-skruer, mini-implantater, mini-plater eller onplants. Til forskjell fra tradisjonelle implantater er de temporære og skrues ut etter bruk selv om de til en viss grad kan osseointegreres. Det finnes et ti-talls ulike fabrikater på markedet og de fleste skiller seg fra hverandre med utformingen av skruehodet.

De siste årene er det publisert en rekke «case-reports» om ulike applikasjoner av slike skruer samt enkelte forskningsrapporter om vevsreaksjoner. Nå foreligger flere tekstbøker om mini-skruer. I foreliggende bok redegjør forfatterne særlig for ORLUS mini-implantatet og gir i kapitel to og tre en interessant basalbiologisk begrunnelse for utformingen av skruedelen til forskjell fra andre skruer. På hjemmesiden (http://www.maselortho.com/NewProducts/orlus.asp) hevdes det da også at designet er basert på «scientific research». Kapitlene inneholder også informasjon om skruelengder, diameter, belastning og begrunnelser for løsninger.

Boken inneholder i alt 11 kapitler med referanser, men det går ikke frem hvilke forfattere som har skrevet de ulike kapitlene. Kapitlene gir ellers en historisk oversikt (skeletal forankring ble foreslått for mer enn 60 år siden), tips til behandlingsplanlegging, kirurgisk prosedyre (de fleste kjeveortopeder skrur selv) og bruk av skruer for å oppnå sagital, vertikal eller transversal kontroll under behandlingen. Intrusjon av molarer ved åpne bitt (kjeveortopeders mareritt) beskrives i kapittel 7.

Boken er rikt illustrert med mange kliniske eksempler på bruk av mini-skruer. Slike kliniske eksempler kan selvsagt også finnes i publikasjoner eller i firmaenes presentasjonsbrosjyrer. Med god kjennskap til anatomi og biomekanikk er det bare fantasien som setter begrensninger for bruk av mini-skruer. Likevel, denne boken eller en av de andre bøkene, kan anbefales for dem som bruker miniskruer i sitt behandlingsopplegg, og særlig hvis man mener at en skrue bare er en skrue.

BjørnØgaard 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2007. ISBN- 978-0-86715-465-8.