Færre røyker - gledelig og krevende

Andelen dagligrøykere i Norge blir stadig mindre, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. I 2007 var det 22 prosent av de mellom 16 og 74 år som røykte daglig, mot 24 prosent i 2006. I tillegg røyker 10 prosent av og til. Nedgangen på to prosentpoeng tilsvarer rundt 75 000 færre dagligrøykere. Flest dagligrøykere finnes i aldersgruppen 35 til 64 år.

Størst nedgang i andelen dagligrøykere finner man blant ungdom mellom 16 og 24 år. Her er nedgangen på fire prosentpoeng, fra 20 til 16 prosent, fra 2006 til 2007. I denne aldersgruppen røyker 15 prosent av og til. Også fra 2006 til 2005 var nedgangen i andel dagligrøykere på fire prosentpoeng for denne gruppen, og helsemyndighetene ser en positiv trend, som er sterkere enn den generelle vestlige tendensen til at antallet og andelen røykere stadig går ned. Helsemyndighetene tror at den forsterkede tendensen skyldes offensiven mot røyking de siste årene.

Tallene ble lagt frem på en pressekonferanse 31. januar, der helsedirektør Bjørn-Inge Larsen også avlivet myten om at det er forskjell på gutters og jenters røykevaner.

Helsemyndighetene mener at det nå alt overveiende er de lavtlønte med lav utdanning som røyker. Med regjeringens målsetting om utjevning mellom sosiale lag av befolkningen også når det gjelder helse, vil helse- og omsorgsministeren derfor fortsette med tobakksforebyggende tiltak med minst samme styrke som tidligere, selv om tallene som viser andelen røykere i befolkningen er gode. Situasjonen ble beskrevet som gledelig og krevende. Nå gjelder det å få de lavere sosiale lag til å slutte å røyke, ble det sagt.

På pressekonferansen lovet Sylvia Brustad å skjerpe kontrollen med tobakkssalg til dem under 18 år, og sa det ville være nulltoleranse overfor butikker som ikke overholder bestemmelsen. De vil miste retten til å selge tobakk. Statsråden vil foreløpig ikke heve aldersgrensen til 20 år, men ønsker et forbud mot synlig oppstilling av tobakksvarer i butikkene. I tillegg skal det ikke lenger vises tålmodighet overfor tre av landets fylker som ikke har innført røykfrie videregående skoler.

I tillegg til tiltakene som hovedsakelig rettes mot ungdom, vil mediekampanjene fortsette. Helsedirektøren mener de har god effekt og viser til 2003, som var det første året med store kampanjer. Det året sank andelen røykere med tre prosent sammenlignet med året før.

Mer informasjon om tobakk og statistikk for fylkene finnes på www.tobakk.no