Tannleger tenker trivsel:

Ønsket innbydende og smakfullt venterom

Venterommet er innbydende og praktisk utformet og bidrar til å skape en god og trygg atmosfære.

Jeg befinner meg på TannTorget i Lofotens hovedstad Svolvær. Tannklinikken eies og drives av tannlegene Gunnhild Johansen, Cathrine Mortensen og Espen Mortensen.

TannTorget hadde ønske om å samle flere helseprofesjoner under samme tak. Tannlegene bestemte seg for å kjøpe et næringsbygg sammen med LegeTorget og FysioTorget. Målet med samlokaliseringen var tverrfaglig samarbeid. Sentralisering av profesjonene skulle også gjøre det enklere for pasientene.

Bygget som har fått navnet HelseTorget, er plassert mellom trolske fjell med mektige formasjoner på den ene siden og storhavet på den andre. Adkomst til HelseTorget er på gateplan. En trapp eller heis fører opp til TannTorget i andre etasje.

Tannlegene ønsket rådgivning i forhold til interiør – planløsning, fargesetting, materialvalg og møbler. Gjennom bekjente fikk de anbefalt interiørarkitekt Jorunn Fjellanger som har lang erfaring med innredning av offentlige miljøer. Tannlegene ga interiørarkitekten frie hender.

Praktisk og stilfullt

Tannlegene og interiørarkitekten var enige om at planløsningen og innredningen skulle fungere like perfekt for tannlegenes arbeidshverdag som for pasientenes trivsel. Arkitekten foreslo en moderne stil med rene linjer, orden, ryddighet, lys og luft. Interiøret ble myket opp med noen muntre detaljer.

Veggene er malt i en lys farge. Det frambringer en ren og luftig følelse. Dørene er mørk grå. Kontrasten mellom veggene og dørene er godt gjennomtenkt fra interiørarkitektens side slik at synshemmede lett kan orientere seg. Arealene er også tilpasset rullestolbrukere.

For å tilføre spenning til venterommet, valgte arkitekten å male en vegg i en harmonisk blågrønn farge som oppleves beroligende og avslappende. Denne veggen fanger opp fargen i den blågrønne linoleumen både i korridoren og de ulike behandlingsrommene. Den gjentas dessuten i en mildere utgave på veggene i behandlingsrommene.

Den blågrønne veggen harmonerer også med eikeparketten. Trestrukturen tilfører varme og glød til rommet, som ikke har utsikt. Det er også en fordel at eikeparketten er slitesterk og lett å holde ren.

I resepsjonsområdet er veggene malt i en delikat lilla farge. Fargen bryter med de lysmalte veggene, og markerer resepsjonsområdet på en god måte. Den er også fin både til resepsjonsdisken og det blågrønne gulvet.

Design

Resepsjonsdisken, som er tegnet av interiørarkitekten, er i eik. Materialet gir en lun og avslappende atmosfære i resepsjonsområdet.

Sofagruppen er enkel og stilfull i sort hud. Materialet er valgt både fordi det er hygienisk og lett å holde rent, men også fordi det faller harmonisk inn i interiøret. Bordene har hvit plate og ben i forkrommet stål.

Rommet er videre møblert med puffer. Puffen er et mobilt ekstramøbel til å sitte på, men den brukes også til lekebord.

Reolen i oljet eik er også tegnet av arkitekten og skaper skjermede rom for dem som vil sitte alene. I reolen oppbevares, magasiner, tidsskrifter og brosjyrer.

Interiøret er myket opp med små gleder som en bordlampe i raffinert design. Den stormønstrete gardinen skaper liv i rommet og skjuler en dør. Det er dessuten satt opp en praktisk og stilig knaggrekke til å henge jakker, skjerf, luer og hatter på. Knaggrekken er lett synlig og har ni forskjellige spreke farger. Gjennom en flatskjerm som henger på veggen kan de ventende pasientene oppdatere seg på viktig informasjon. Det kan være at tannlegene ønsker å formidle noe til pasientene. I tillegg kan de ventende se nyheter og andre programmer.

Tannlegene Cathrine Mortensen, Gunnhild Johansen og Espen Mortensen er fornøyde med den nye innredningen.

Alle er fornøyde

– Vi snakker nesten daglig om at vi er fornøyde med arbeidet som interiørarkitekten har gjort. Vi har fått et flott sted å jobbe og vi trives godt, sier tannlegene på TannTorget. – Venterommet er blitt innbydende og praktisk utformet og bidrar til å skape en god og trygg atmosfære. Vi har fått positive tilbakemeldinger fra pasientene også, understreker de.

Tekst:
HeidiJohnsen 
/Impression and Expression
 
Foto:
Remi M. J.Eilertsen 
/Aurora Borealis Multimedia AS