Landsmøteevaluering – fornøyelig lesning

Å svare anonymt på evalueringsskjema kan gi en særegen glede. Man kan virkelig få sagt fra uten noen fare for personlige konsekvenser. Dette ligger da også i sakens natur. Det er frittalende utsagn man gjerne vil ha, så får det heller være som det vil med saklighetsgehalten. Denne formen er nyttig både for den som spør og for den som svarer,

Landsmøteundersøkelsen ble sendt ut til 1645 deltakere. Det kom inn 825 svar. 73 kom i retur fordi e-postadressen var endret eller ikke stemte. Disse ble sjekket og sendt ut på nytt. Av dem kom 35 aldri fram til respondenten.

Landsmøtet 2008 har fått overveiende positiv kritikk. Her følger en kort oppsummering av ros og ris på forskjellige områder.

Fagprogrammet greit nok

Fagprogrammet scoret 4,8 på en skala fra 1 – 6. Av kommentarer vi merket oss var «flott barnemishandling», «lang rotstift», «mange gode kurs samtidig, dårlig gjort», «meget bra om snork og rot», «hadde problemer med å skaffe barnevakt», «kurset fredag var kjedelig. Men på lørdag var det dårlig», «fantastisk program i år, men lunsjen…». De svarene som var til å tolke gikk på enkeltforelesninger og ønsker om mer praktisk klinikk, flere forskningsresultater og forventninger til spesielle faglige emner, med andre ord slik bredden pleier å være. 78 % av kommentarene var positive, og fagnemnden har nok komponert en kursmeny der de fleste fant noe interessant.

Utstillingen godt mottatt

Utstillingen fikk score på 5, 2 på skalaen fra 1 – 6, den var godt besøkt alle tre dager, og det var stor enighet om å ha den åpen på lørdag. Svarene fra utstillerne var da også entydige, med grei atkomst, store flater og god belysning. Klaging over Lillestrøm som arena for landsmøtet er fortsatt klar og tydelig i besvarelsene. Noen vil sågar boikotte alle kommende landsmøter på grunn av denne dumme plasseringen.

Bare Lillestrøm stort nok

Likevel blir nok Lillestrøm fast arrangørsted for landsmøtene en del år framover. Norges Varemesse er det eneste lokalet i Oslo-området som er stort nok til å romme Nordental-utstillingen. Utstillingen i 2008 opptok 3400 kvadratmeter – netto. I Oslo Spektrum var den på det meste på 2300 kvm, og mer klarer ikke lokalet. Derfor blir det Lillestrøm, med eller uten boikott. Faren for dette er vel heller ikke overhengende når det kommer til stykket. Antall deltakere var høyere i 2008 enn det har vært de siste fem årene.

Toget

Ulempen med Lillestrøm er åpenbart togreisen og avstanden til kafeene og shoppingsentrene i Oslo sentrum. Togreisen varer 11 minutter, under en halv dagsrevy. De uheldige som gikk på lokaltoget opplevde en togreise som varte lenger enn Dagsrevyen. Med 35 minutter på toget blir argumentet adekvat. Det gjelder å velge riktig tog.

Savnet av shoppingsentre og kafeer er menneskelig og forståelig. Folk vil ha litt atspredelse oppe i all fagligheten. Likevel kan man fundere over hensikten med å dra til landsmøtet. Hva trekker mest, protetikk i hverdagen eller Hennes & Mauritz? Noen oppgir kollegatreff og utstilling som viktigste frammøtegrunn. Det er utmerket, men de fleste kollegene befinner seg innenfor landsmøteområdet. For øvrig fins det store shoppingsentre og kafeer også på Lillestrøm et kvarters spasertur – eller en togreise – unna messeområdet.

Festligheter

Kamerataften falt godt i smak for et flertall av dem som var der. Det ble uttrykt stor fornøydhet med arrangerte kullbord. Maten er ingen fornøyd med noen gang, så en del kritikk her var som forventet. De som satt i hovedsalen syntes musikken var for høy for samtale, mens de som satt i siderommene følte seg litt isolert, men syntes musikken var passe. «I gjennomsnitt har vi det bra», kan man kanskje si om dette.

Enkelte tilbakemeldinger gikk på at Kamerataften var altfor DYR med et varierende antall utropstegn etter. En tre retters middag og anerkjent dansemusikk til klokken 0200 for kr 900 bør være akseptabel for de fleste. Denne utgiften kan refinansieres ved å legge 1,2 komposittfylling (normalhonorar).

Den gruppen som besøkte forestillingen «Which witch» ga så varierende tilbakemeldinger at det vanskelig kan trekkes noen felles konklusjon. Men alle hadde hatt en opplevelse, og det er kanskje det viktigste.

Maten

Kommentarene til lunsjen på hotellet er gjerne et eget studium verdt. Så også denne gangen. «Mye kø i trappen og maten deretter» er et eksempel på opplevelsen i kafeen. Men – det er en klar trend til forskjell fra tidligere år. Mange er faktisk fornøyd med maten etter å ha stått i kø. «God mat, lang kø, spesielt ved dessertbordet» er en representativ kommentar. De som spiste på andre steder i området har mer saftige kommentarer til pris og standard.

Mye positivt

Kommentarene til landsmøtet som helhet var positive. Ordet «bra» gjentok seg i 61 % av svarene, OK i 17 %, ellers var «greit», «godt», «fint», «kjekt» og «supert» godt representert. De mer misfornøyde kommentarene gikk på beliggenhet og fagprogrammets innhold og gjennomføring. Et par kommentarer med Rogalandsk ordbruk uttrykte at landsmøtene har vært bedre før.

Totalt oppsummert var deltakerne fornøyde med landsmøtet som helhet, fagprogrammet var på det jevne, utstillingen var god, og ca 30 % av dem som svarte kjøpte noe. De sosiale arrangementene fikk stort sett god mottakelse og tilfredsheten med lunsjen var bedre enn noen gang. En representativ sluttkommentar kan være «stort sett fornøyd, men liker ikke Lillestrøm i regnvær».

Stor takk til alle som svarte. Svarene inneholdt mange nyttige og konstruktive detaljer som det vil føre for langt å referere, men de er gjennomgått av fagavdelingen og fagnemnden og notert for senere bruk.

Vel møtt til landsmøtet 2009. Da har NTF 125 års jubileum med eget jubileumsopplegg.

Aril JulNilsen 

fagsjef