Den norske tannlegeforening 125 år i 2009:

Jubileum for alle

125 år gir grunn til en skikkelig feiring, sier NTFs informasjonssjef, Morten Rolstad, som ser frem til å markere at NTF har lange røtter.

Informasjonssjefen i NTF, Morten H. Rolstad, gleder seg til jubileum og forteller at foreningen skal feire med stil.

I 2009 runder Den norske tannlegeforening 125 år. Og ikke nok med det, det er 100 år siden opprettelsen av Statens Tandlægeinstitut (1909) og 50 år siden Norges Tannlegehøgskole ble en del av Universitetet i Oslo (1959).

Opera, fest og moro

– Hvordan vil medlemmene merke at NTF jubilerer?

– Det vil de først og fremst merke under landsmøtet i oktober. Hele landsmøtet, inkludert fagprogrammet og Nordental vil få jubileumspreg. Åpningen av landsmøtet torsdag, faller sammen med stiftelsesdagen 15. oktober. Denne dagen vil vi feire i Oslos nye storstue, Operaen. Der er det plass til 1 100, og det borger for kamerataften og jubileumsaften på én og samme kveld. Det begynner med opera- eller ballettforestilling, etterfulgt av bespisning og til slutt dans på marmorgulv til ut i de små timer. Hva som står på programmet denne kvelden er opp til Operaen, og de har ikke riktig bestemt seg ennå. Men det blir helt sikkert av god kvalitet. Det samme gjelder den musikalske delen av landsmøteåpningen på Lillestrøm samme morgen. Dit kommer operasanger Øystein Wiik. Han vil stå for både musikalsk program og åpningsforedrag. Og med det blir opera et gjennomgangstema for hele 125-årsdagen.

– Hvilke andre planer har dere for jubileet?

– Fredag inviterer Tannlegeforeningen sine spesielle gjester til en festmiddag på Ekebergrestauranten, mens øvrige medlemmer av NTF mest sannsynlig vil kunne forlyste seg med en showpreget aften på byen. Denne kvelden er foreløpig på planleggingsstadiet, så jeg kan ikke røpe mer enn dette i denne omgang. Det jeg imidlertid vil nevne, er at vi har en solid festkomité, bestående av tre par, der ikke mindre enn fem av seks er tannleger: Marit og Edward Messelt, Britt og Kjetil Reppen og Anne Sofie Hovde og Christian Helgesen.

Bok til alle

– En annen komité som har jobbet lenge med saken er bokkomiteen, bestående av Reidun Stenvik, som forfatter, i tillegg til Eivind Karlsen, Arild Vangstein, Anne Berit Tandberg, Gudrun Sangnes og undertegnede. Alle deltakere på landsmøtet 2009 vil få et eksemplar av jubileumsboken som går i trykken på sensommeren 2009, for å sikre at også den aller siste utviklingen kommer med.

Foredragsturné og quiz

– Er det noe annet NTFs medlemmer kan glede seg til i 2009?

– Absolutt. I tillegg til markeringene under landsmøtet spanderer Tannlegeforeningen et jubileumsforedrag ved Leif Arne Heløe. Han skal på turné og vil først gjeste Vestlandsmøtet i januar. Deretter blir det Midtnorgemøtet i tillegg til besøk i Nord-Norge, Oslo og på Sørvestlandet. I foredraget tar Heløe for seg utviklingen av tannlegeyrket i Norge, og fremveksten av en egen profesjon. Denne utviklingen henger nøye sammen med stiftelsen av Den norske tandlægeforening i 1884, formaliseringen av tannlegeutdannelsen i 1893 og opprettelsen av Statens Tandlægeinstitut i 1909. Norsk odontologi feirer trippeljubileum i 2009: NTF er 125 år, Statens Tandlægeinstitut – som senere ble til Norge Tannlegehøgskole ble åpnet for 100 år siden, og tannlegeundervisningen ble tillagt universitetet for 50 år siden. NTF ønsker å markere dette sammenfallet av begivenheter. Heløes foredrag tar for seg enkelte viktige begivenheter i foreningens historie: utviklingstrekk, standspolitikk, stridigheter og pussigheter.

– Og ikke nok med det. Vi planlegger også å lage en jubileumsquiz med spørsmål av ulik vanskelighetsgrad, som blir tilgjengelig på NTFs nettsted gjennom hele jubileumsåret. Her vanker det premier til den kunnskapsrike.

Ikke gratis

– Og hva koster så et 125-årsjubileum?

– Vi regner med i overkant av tre millioner, rundt regnet mellom 3,2 og 3,5 et sted. Men det er før vi har solgt en eneste billett, og før vi har regnet inn eventuelle sponsorinntekter. Vi regner med rekordbesøk på landsmøtet, og med det mener vi mer enn 1 500 tannleger. Hvordan regnestykket ser ut når vi gjør opp til slutt vet vi ikke helt per i dag, men vi er innstilt på å bruke noen sparepenger på feiringen. Det er ikke gratis å fylle år, og vi regner ikke med at dette er noe vi kommer til å tjene penger på, forteller Rolstad og legger til at Apollonia er pusset opp for anledningen:

- Hun er like pen som før og ligner seg selv. Jubileumslogoen er synlig på en button som var i bruk allerede ved landsmøtet i år.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi