Tromsøstudenter i praksis på Hamar:

Praksis hele høsten

Kaja Høifødt og Ida Birgitte Hammervold studerer odontologi i Tromsø. Hele høstsemesteret er de i praksis ved Hamar tannklinikk.

Ida Birgitte Hammervold og Kaja Høifødt stortrives i praksis på Hamar.

Tannlegeutdanningen i Tromsø samarbeider nært med Den offentlige tannhelsetjenesten i de tre nordligste fylkene i tillegg til Hedmark. Mye av bakgrunnen for opprettelsen av utdanningen var at man skulle bedre rekrutteringen av tannleger til Den offentlige tannhelsetjenesten, særlig i nord.

Første halvdel av fjerde studieår, det vil si syvende semester, er studentene utplassert ved en offentlig tannklinikk. Som regel to og to på samme sted. Høsten 2007 var første gang Tromsøstudenter var utplassert på denne måten. Høifødt og Hammervold er andre par ut ved Hamar tannklinikk.

– Vi trives veldig, veldig godt på Hamar, og er veldig fornøyd med at vi fikk jobbe ved den klinikken som var vårt førstevalg. Systemet er slik at alle studentene trekker et nummer, og så velger vi utplasseringssted i nummerrekkefølge.

Det viktigste med utplasseringstiden er å få et realistisk bilde av hvordan det er å jobbe ved en tannklinikk. Vi synes ikke det er noe for lenge å være et halvt år, eller fra august til desember som det faktisk er, i utplassering. Det tar tid å øve opp fingerferdigheten og god rutine, slik at en føler seg trygg. Dessuten er det mye å sette seg inn i, og for å få med seg alt som skjer ved en klinikk, må man nesten være der lenger enn noen få uker. Enkelte ting oppstår ikke så ofte, så for å få det med seg er det helt nødvendig å være over en lengre periode. I tillegg har de lagt opp semesteret slik at vi skal komme oss mest mulig ut og rundt i fylket, for å oppleve både tannhelsetjenesten og andre deler av helsevesenet fra flere sider. Det er også noe som tar litt tid. Vi har vært på sykehjem og opplevd at tannhelsen og hygienen var overraskende god. Og vi har vært med til en videregående skole og informert om fordelene ved å drikke vann fremfor brus. Der merket vi hvor viktig det er å drive med oppsøkende virksomhet. Vi ble egentlig ganske overrasket over at elevene ikke hadde kunnskap om at sukkerfri brus og juice også er skadelig for tennene.

– Hvordan arter en vanlig hverdag seg for dere ved Hamar tannklinikk?

– Her begynner dagen for oss klokken åtte, og avsluttes mellom klokken tre og halv fire. Hver tirsdag gjør vi undersøkelser hele dagen under veiledning av tannpleier. De andre dagene er vi i kontakt med fire pasienter for konserverende behandling og seks for undersøkelse, hvis alt går etter planen.Vi både diagnostiserer og utfører behandlinger. De som kommer hit, er en god blanding av barn, eldre, innsatte i fengselet, ruspasienter og psykisk syke. Men det er få betalende voksne.

– Hva synes pasientene om å bli behandlet av studenter?

– De fleste er veldig fornøyde. Noen blir kanskje litt utålmodige, fordi det tar lang tid, mens andre synes at det er fint at det ikke er noe stress. De liker at det tar tid og at det er rom for mye prat. Det virker beroligende synes det som. De sier det også. Dessuten synes alle at det er fint med halv pris.

Veileder for studentene er tannlege Marit Teigen. Hun er veldig godt fornøyd med studentene hun har fått fra Tromsø denne høsten, og omtaler dem som ressurssterke og flinke. Den samme erfaringen hadde hun med de som kom i 2007.

Kaja Høifødt og Ida Birgitte Hammervold kan ikke få fullrost veilederen sin.

– Hun er dyktig og nøye, trygg faglig og veldig engasjert i oss. Vi kunne ikke hatt det bedre, og vi kunne ikke fått en bedre mottakelse enn vi har fått ved Hamar tannklinikk. De vet ikke hva godt de skal gjøre for oss, og vi er blitt hjulpet med alt mulig fra faglige ting, til sykler og alt vi har trengt hjelp til av utstyr både på jobb og privat.

– Praksisperioden er helt uvurderlig og gir oss en god følelse av at vi har valgt riktig. Det vet man nesten ikke før man kommer ut og får prøvd seg.

Studentene forteller også at de er godt fornøyd med Tromsø som studiested, til tross for enkelte barnesykdommer. Identitet som odontologistudent og sosiale tiltak som fungerer, slik det er ved andre studiesteder med flere studenter og lengre tradisjoner har vært et savn til tider. Og av og til har det vært vanskelig å forstå utenlandske forelesere. Til gjengjeld er studentene blitt veldig gode i svensk. Dessuten får Tromsø-studentene ofte besøk av gode gjesteforelesere, siden lærerkreftene har kontakter ved mange universiteter.

Når semesteret starter i Tromsø i januar, skal Høifødt og Hammervold snart pakke kofferten igjen. De er nemlig blant de fire heldige som skal på studiereise til Seychellene i vårsemesteret. Det er noen som har det.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi