2008 – trygderevolusjonens år

Trygd og trygderegler har ikke vært det temaet som redaktøren, ikke-praktiserende tannlege, har vært mest opptatt av i de senere år. Når vi nå i det siste nummeret av Tidende i 2008 skal oppsummere året som har gått, er imidlertid den viktigste hendelsen, både for tannlegene og deres pasienter, endringen i trygdelovgivningen som ble innført fra 1. januar 2008. Da ble både regelverket og takstsystemet knyttet til folketrygdens dekning av utgifter til behandling og undersøkelse hos tannlege forenklet. Rekkefølgen i den gamle forskriften (paragrafene 5-22 og 5-6) ble omkalfatret og sammenfattet i 14 punkter, som omfatter all refusjon på tannhelseområdet. Samtidig ble kravet om forhåndsgodkjenning av tannbehandling fjernet, og all stønad til tannbehandling etter folketrygdloven er nå pliktmessige ytelser.

Utgiftene til stønad har økt radikalt som følge av det nye regelverket, særlig i annet halvår av 2008, og antallet tannleger som har avtale om direkte oppgjør, øker stadig. At behandlingen kan starte opp uten forutgående søknad har også ført til en betydelig økning av antall pasienter som har fått refusjon. Dette, sammen med den forenklede administrasjonen av stønadsordningene, har medført at totalbeløpet for refusjoner til tannbehandling har steget fra 847 millioner i 2006, til cirka 1 133 millioner i 2008. Særlig stor er økningen for refusjoner til periodontittrehabilitering: i 2005 ble det utbetalt 46 millioner kroner, i 2007 var dette beløpet steget til 131 millioner, og i år er refusjonsbeløpet til periodontittrehabilitering beregnet til cirka 175 millioner kroner. Totalt har veksten i refusjoner til tannbehandling i 2008 vært på cirka 155 millioner kroner.

Mange tannleger var spente da ordningen med avtale om direkte oppgjør startet opp på nyåret. Hvordan ville systemet fungere? Ville rutinene være byråkratiske og kompliserte? Og ville tannlegene faktisk få den tillit og det ansvar som de ble lovet? Ikke alle hadde like gode erfaringer fra tidligere kontakt med trygdevesenet.

Erfaringene med gjennomføringen av de nye trygdereglene er imidlertid gode. Nav har brukt både tid og ressurser på å informere og veilede – sentralt og lokalt – og tilbakemeldingene, fra så vel Nav som fra tannlegene, er i hovedsak positive. I en tid med massiv kritikk mot Nav i mediene, er det hyggelig å kunne slå fast at endringene har fungert uten problemer på tannhelsefeltet.

Helse- og omsorgsdepartementet har nå tatt tak i enkelte utilsiktede og uheldige virkninger av endringene i trygdelovgivningen som er avdekket i løpet av året, og i skrivende stund er et forslag til justeringer av regelverk og takster på høring. Disse justerte reglene, som de fleste høringsinstanser synes å være godt fornøyde med, skal gjelde allerede fra 1. januar 2009. Fra samme dato flyttes Nav Helsetjenesteforvaltning til Helsedirektoratet under navnet Helfo, mens oppgjørsenhetene fortsatt ligger under Nav.

Innen den tid skal vi feire både jul og det nye året, året da NTFs 125-års jubileum skal markeres. Vi i redaksjonen vil takke alle våre lesere og bidragsytere i 2008 og samtidig ønske alle en riktig god jul og et godt nytt år.

GudrunSangnes