Managing Orofacial Pain in Practice

Eamonn Murphy:

Er det mulig å skrive en lettfattelig og forståelig bok om et såpass vanskelig tema som ansiktssmerter/kroniske smerter? Etter å ha lest denne boken er svaret et absolutt ja. Denne læreboken som henvender seg til tannleger i praksis er en meget velskrevet og til dels lettlest bok. Alle kapitler starter med et klart mål og en formulering om hva man kan forvente seg av utbytte av hvert kapittel. Mange av kapitlene inneholder også eksempler på kasus som gjør det enklere og mer levende for leseren å sette seg inn i problemstillingen.

Boken inneholder både nye teorier om smerteforskning og hvordan akutte smerter kan gå over til å bli kroniske. Man får videre en god innføring i hvilke anamnestiske opplysninger man skal legge vekt på i forhold til hvilken type smerte pasienten har og videre til hvilken behandling som kan være aktuell.

Hvor vanlig er ansiktssmerter (Orofacial Pain)? I en nasjonal studie i USA blir det beskrevet at prevalensen av tannsmerter blant voksne i en seks måneders periode de studien pågikk var 12,2 %. Den mest vanlig forekommende kroniske smerte som ble behandlet av tannleger var kjeveledd/muskelsmerter.

Et uttrykk som blir brukt i boken er: «No clear diagnosis, no irreversible treatment». Dette uttrykket går som en rød tråd gjennom boken, at vi som tannleger må gjøre en grundig undersøkelse og også en grundig vurdering av smertebildet til pasienten. Det kommer godt frem at det ikke bare er nok å vite at pasienten har smerter, men man må også sette seg inn i hva slags smertebilde pasienten har og ut fra det diagnostisere om dette er tannpatologi eller en annen type smerter/patologi.

En del av de kasus som beskrives i boken har smerter som kan oppfattes som pulpasmerter og der det har blitt utført en til flere endobehandlinger, mens årsaken egentlig var nevropatiske smerter eller muskelsmerter.

Boken inngår i en serie bøker i klinisk odontologi: «Quintessentials of Dental Practice». Hovedforfatteren som arbeider i privat praksis i Irland, har skrevet seks av kapitlene mens tre andre forfattere har skrevet et kapittel hver. Boken er fint innbundet og har mange fine illustrasjoner, kliniske fotos og tabeller. Det eneste som gjør det noe vanskelig for norske lesere er engelske betegnelser på en del av de medisiner som benyttes. Her må leseren bruke Felleskatalogen for å finne ut hva medisinene heter på norsk.

Boken egner seg meget godt for alle tannleger i praksis og spesielt de som arbeider med ulike typer smerteproblemstillinger. Den kan også godt egne seg som lærebok for studenter og spesialistkandidater.

ToreBjørnland 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2008. 160 sider, 17 tabeller, 62 illustrasjoner. ISBN-13: 978-85097-130-6