Pressemelding

Akademikerprisen 2008 tildelt Reidun Førde

Reidun Førde ble tildelt den første akademikerprisen.

Professor Reidun Førde ble 23. oktober tildelt Akademikerprisen 2008 for sin evne til å belyse vanskelige etiske veivalg og prioriteringer i helsevesenet. Reidun Førde er professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo. Prisen er på 200 000 kroner.

– Det er en ære å dele ut den aller første Akademikerprisen til en så markert forsker og en så flott representant for den akademiske frihet, sier juryleder Dag Bastholm.

En aldrende befolkning og en rivende utvikling innenfor den medisinske teknologien, gjør at stadig flere kan få behandling for stadig mer. Dette stiller samfunnet overfor en rekke etiske dilemmaer og vanskelige prioriteringer. Prisvinner Reidun Førde er blant de mest fremtredende aktørene i denne viktige debatten. Førde er også opptatt av åpenhet rundt behandlingsfeil i helsevesenet.

– Dette var uventet, men gledelig og svært inspirerende. Jeg opplever at etikkarbeidet gjennom dette blir løftet fram som en viktig del av faglig og akademisk arbeid, sier prisvinner Reidun Førde.

– Vi har spesielt lagt vekt på Reidun Førdes evne til å belyse vanskelige veivalg og etiske dilemmaer. På en klar måte har hun løftet fram og drøftet temaer som angår oss alle: prioriteringer innen helsevesenet, nødvendigheten av åpenhet rundt kollegers feil og verdispørsmål knyttet til behandling av pasienter ved livets slutt. Reidun Førde fremstår som uredd både i det offentlige rom og blant faglige kolleger. Hun har våget å åpne debatter der mange tier, sier juryleder Dag Bastholm. Prisen består av en skulptur og en pengesum på 200.000 kroner.

Reidun Førde er født i Sogn og Fjordane i 1950 og er i dag professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo (UiO). Førde ble utdannet cand. med. i 1978. Hun har arbeidet som lege ved sykehusene i Moss og Sarpsborg, og gjennom allmennpraksis i Rygge og ved Frogner Helsesenter. Førde tok doktorgraden i 1995, og ble samme år tilsatt som seniorforsker i medisinsk etikk ved Legeforeningens forskningsinstitutt. Hun har vært professor ved UiO siden 2000. Førde var medlem av Lønning II-utvalget om prioriteringer i helsevesenet (1997). Hun ble medlem av Rådet for legeetikk i 1994, og var leder fra 1998 til 2005. Hun har vært medlem av Nasjonalt Råd for prioritering av Helsetjenester. Akademikerprisen som deles ut for første gang i år, skal normalt gis til norske eller utenlandske enkeltpersoner for deres bidrag til akademisk frihet og for å støtte deres arbeid i kunnskapsformidling. Prisen vil bli delt ut årlig og finansieres ved at samtlige 13 medlemsforeninger i Akademikerne betaler inn to kroner per yrkesaktivt medlem.

Juryen har bestått av Dag Bastholm, Arkitektenes Fagforbund (leder), Jorunn Fryjordet, Den norske legeforening, Terje Olav Moen, Tekna og Jon Stordrange, Siviløkonomene.