Tannmedisin for idrettsutøvere – stipend

Idrettsmedisin i Norge har ingen tradisjon for samarbeid med tannleger om forebyggende tannhelse eller annen kunnskapsutveksling. I enkelte andre land har de organisert egne interessegrupper i «Sports Odontologi».

Under årets pre-olympiske medisinske kongress foreleste tannlege Maher Zahar fra Tunis om noen av de temaene hans organisasjon arbeidet med mot idrettsutøvere. Dette synes å være noe også vi i Norge burde finne en organisjonsform på. Blant de emner han berørte var:

– Retningslinjer for bruk av sukkerholdig sportsdrikke som ivaretar tannhelsen

– Kjeveposisjon/bitt i forhold til: a) maksimal kraft, b) balanse, c) avspenning, d) søvn

– Kunnskap om og utvikling av moderne tannbeskyttere

– Tannmedisinsk kontroll og behandling.

Et par web-adresser om temaet ble også oppgitt: www.sportsdentistry-online.com, www.atb.com.ts og mail-adresse: dr.mzahar@planet.tn

Generelt, når det gjelder toppidrettsutøvere, gjelder det å ha oversikt over og kunne benytte forskjellig spisskompetanse. I den forbindelse har man organisert «Respirasjonsforum», bestående av ØNH-lege, lungelege, astma/allergispesialist og barnelege. Idrettshjerteforum bestående av tre kardiologer som alle har vist personlig engasjement, som følger spesielt med på hjertemedisinske problemstillinger hos unge aktive mennesker og som etterhvert har laget sitt eget internasjonale kompetansenettverk for dette.

For å forsøke å få en liten «kick-start» på noe tilsvarende i idrettsrelatert tannhelse, utlyses nå et Utviklingsstipend på kr 10 000 til den/de som kommer med beste forslag til praktisk kompetansehevning av tannmedisin for idrettsutøvere i Norge.

Forslag sendes på e-post til lars.kolsrud@olympiatoppen.no. Merk søknaden Tannmedisinsk utviklingsstipend.

Vinneren vil bli invitert til å holde en 30 – 45 minutters forelesning på Olympiatoppen og til å skrive en kort artikkel om dette temaet i tidsskrift for norsk idrettsmedisin (NIM).

Søknadsfrist: 31.12.2008.

LarsKolsrud 

Overlege, toppidrettssenteret