Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.

Spørsmål

Jeg skal starte egen praksis og har tenkt å ansette en tannpleier. Siden jeg er i oppstartsfasen er det vanskelig å vite hvor stort behov jeg har for tannpleier. Kan jeg ansette henne for et år om gangen og eventuelt senere forlenge ansettelsesavtalen dersom det skulle vise seg at behovet for hennes arbeidskraft fremdeles er til stede?

Svar: Nei. Du kan bare ansette personer i tidsbegrensede (midlertidige) stillinger dersom det er snakk om et reelt vikariat for en annen arbeidstaker (som f.eks. er i permisjon) eller dersom vedkommende skal utføre arbeidsoppgaver som atskiller seg fra det som ordinært utføres i virksomheten. Sistnevnte vil ikke være situasjonen dersom en ansatt skal utføre arbeid i en tannlegepraksis som tannpleier, tannlege eller tannhelsesekretær. I andre enn de nevnte tilfeller vil det være ulovlig etter arbeidsmiljøloven å ansette noen midlertidig.