Norsk pasientskaderstatning innføres fra nyttår

Pasientskadeloven, som ble satt i kraft fra 1. januar 2003, gjelder i dag kun for offentlige helsetjenester. Fra årsskiftet skal loven settes i kraft for privat sektor. Det innebærer endringer for alle privatpraktiserende tannleger – dvs. ca. 2/3 av NTFs medlemmer. Nedenfor følger en kort innføring

Dagens ordning

Lov om helsepersonell krever at den som vil drive privat tannlegevirksomhet i Norge har gyldig ansvarsforsikring. I dag har NTF en kollektivavtale med Vital slik at NTFs privatpraktiserende medlemmer har ansvarsforsikring hos dette selskapet. NTF står for fakturering og registrering av den enkelte tannlege. Dagens forsikring dekker erstatningsansvar tannlegen kan få dersom det oppstår skade som skyldes uaktsomhet, og skaden har ledet til et økonomisk tap og/eller varig og betydelig men.

NPE ordningen som kommer fra nyttår

Når pasientskadeloven gjøres gjeldende innføres et såkalt objektivisert ansvar. Det innebærer at pasienter som lider et økonomisk tap grunnet pasientskade kan kreve erstatning dersom skaden skyldes:

– Svikt ved ytelsen av helsehjelp, selv om ingen kan lastes. Det er med andre ord. ikke lenger noe vilkår at det påvises uaktsomhet hos enkeltperson i forbindelse med tannbehandlingen.

– Teknisk svikt ved apparat, redskap mv. som er brukt ved ytelsen av helsehjelp

– Smitte eller infeksjon, når dette ikke i hovedsak skyldes pasientens tilstand eller sykdom

I tillegg kan det unntaksvis gis erstatning dersom skaden er spesielt stor eller uventet. Det er andre enkeltheter som ikke nevnes her. NPE dekker også menerstatning.

Det er kun Norsk pasientskadeerstatning som har vært aktuell til å forvalte den nye ordningen og som vil stå for saksbehandlingen av erstatningskrav. Når ordningen innføres betyr det derfor at alle som vil drive privat tannlegevirksomhet får meldeplikt og må betale bidrag til Norsk pasientskadeerstatning. Tilskuddet skal dekke skadebehandling, administrasjon og eventuelle erstatningsutbetalinger til pasienter.

Da ansvarsgrunnlaget blir videre enn i dag, vil tilskuddene til NPE være høyere enn det som har vært betalt i ansvarsforsikring frem til nå. I utkast til nye forskrifter er det foreslått at tilskuddet per tannlege skal være noe under 4 000 kroner. Også annet autorisert helsepersonell som tannhelsesekretær og tannpleier må betale tilskudd, men de har lavere risikoklasse og dermed betydelig lavere tilskudd. Forslaget er 400 kroner. Tannleger som arbeidsgivere må påregne å betale også for disse.

Hva gjør NTF?

Nye forskrifter vedrørende gjennomføringen av pasientskadeloven for privat sektor har vært på høring med svarfrist 1. oktober. NTF har avgitt høringssvar og dette kan leses på www.tannlegeforeningen.no Når den nye pasientskadeordningen trer i kraft, vil kollektivavtalen om ansvarsforsikring som NTF har hatt med Vital bli avviklet. Hvordan overgangen til ny ordning skal løses praktisk er per i dag ikke kjent. NTF drøfter med Norsk pasientskaderstatning hvilke muligheter det er for å videreføre en ordning slik at NTFs medlemmer kan besørge melding og bidragsinnbetaling via foreningen, og dermed få en enklest mulig tilpasning. Medlemmene vil bli informert om veien videre så snart som mulig. Informasjon vil komme både gjennom Tidende og på nettstedet.

Dag ErlendReite 

avdelingsleder/advokat