Irma Thesleff æresdoktor ved Det odontologiske fakultet, Oslo

Irma Thesleff ble kreert til æresdoktor ved Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo, under Universitetets årsfest 2. september i 2008.

Thesleff ble født i Helsingfors i 1948. Tre år etter tannlegeeksamen tok hun i 1975 odontologisk doktorgrad, 27 år gammel. Hun ble godkjent spesialist i kjeveortopedi i 1983. Fra 1990 har hun vært professor ved Universitetet i Helsingfors, og siden 1996 har hun vært knyttet til Biocentrum i Helsingfors, der 530 personer er engasjert i forskning innen bioteknologi og molekylærbiologi. Fra 2007 har Thesleff vært leder av senteret.

Allerede i tidlig fase ga Thesleff verdifulle bidrag til forskning innen leppe-kjeve-ganespalter. Hun er i dag en verdensautoritet i forskning på utvikling av tenner, kraniofaciale ben og andre strukturer med utspring fra ektodermen. Blant hennes mange oppdagelser er påvisningen av at svikt i cellenes signalleringsnettverk resulterer i utviklingsdefekter slik som spaltet gane og unormale ben og tenner. I 1999 mottok Thesleff Anders Jahres medisinske hovedpris. Vi er stolte over at hun har valgt tannen som modellorgan og odontogenese som sentralt arbeidsfelt.

IngarOlsen 

prodekan for forskning