Tilbakeblikk

1907

Oppfordring fra FDI

På generalforsamlingen i FDI 1906 der Norge deltok sammen med 13 andre land, ble følgende resolusjon vedtatt:

«1. Fédération dentaire internationale’s komité for hygiene og folketandpleie betragter det som sin opgave at popularisere tandbehandlingen.

2. Ved siden af folkeoplysning gjennem skrifter anses som hovedmidler til opnaaelse heraf børnenes undervisning herom i skolen, endvidere undersøgelse og behandling i skoletandkliniker.

3. Den opfordrer derfor sine national-komiteer til at sætte sig i forbindelse med tandlægeforeningerne aller andre tandlægekorporationer med den opgave, under dertil egnede omstændigheder at ansøge de forskjellige kommuner om oprettelse af kommunale skoletandkliniker.»

Juli 1907, 7de hefte

1957

Fluoridering av drikkevannet

Gjøvik kommune hadde besluttet å fluoridere sitt drikkevann, men nabokommunen Vardal som sogner til det samme vannverket, gikk i mot. Helsedirektør Karl Evang som var en ivrig forkjemper for fluoridering, skrev i brev til Vardal kommune blant annet følgende: «Idet en viser til de sakkyndiges uttalelser og den fremstilling som her er gitt, finner Helsedirektøren å burde rette en henstilling til Vardal kommunestyre om å ta spørsmålet om å sette fluor til drikkevannet fra Gjøvik-Vardals felles vannverk opp til ny behandling. Under henvisning til det refererte vedtak i Vardal formannskap, vil Helsedirektøren videre meddele at han ikke kjenner til noen norske sakkyndige med vitenskapelig forutsetning som er mot at det settes fluor til drikkevannet.»

September 1957, hefte 7

1997

Norsk helsepolitikk – hvor står tannhelsetjenesten?

Jeg har bestemt tro på at det vil skje en satsing fra Hernes’ side med en opptrapping innenfor tannhelsefeltet i tiden fremover. Da vil man systematisk gripe fatt i det som er foreslått i Ellingsæterutredningen. Dette var det glade budskap fra Kjell Røynesdal. Uttalelsen kom under paneldebatten om tannhelsetjenestens plass i helsepolitikken, som var hovedtema på det første såkalte «store» formannsmøtet som fant sted på Leangkollen 8. og 9. mars år.

Mai 1997, nr. 8