Lederen i Fagnemden har ordet

Noe gammelt og noe nytt

NTFs fagnemnd har lagt ned et stort arbeid i årets fagprogram. Kommer du til Trondheim under landsmøtet, kan vi love mye nytt og spennende, men vi ønsker også å gi deg bekreftelse på at det du gjør er riktig behandling. Vi har engasjert noen utenlandske anerkjente foredragsholdere, men er også stolte over å kunne presentere foredragsholdere med tilknytning til Trøndelag. Fagnemnden, som i tillegg til de valgte representanter også har representanter fra våre tre universiteter, har et meget godt samarbeid med fakultetene /spesialistutdanningene når vi lager fagprogrammet. Det vil etter årets møte kunne dekke 15 av de anbefalte 150 timer over fem år, som er Tannlegeforeningens anbefalte retningslinjer for etterutdanning.

I flere år har fagnemnden arrangert forkurs onsdag før landsmøtet, og vi velger hvert år et fagområde eller et tema som vi ønsker å fordype oss i. I år har vi satset på endodonti, og har samlet forelesere som vil belyse forskjellige sider av fagområdet. Du kan sette deg inn i det siste nye innen mikrobiologi, behandlingsprotokoller, instrumenter, rotfyllingsteknikker og nye materialer. Smerteproblematikk i tilknytning til endodonti blir også behandlet. Samtidig med kurset for tannlegene vil vi dessuten arrangere et endodontikurs for tannhelsesekretærene. Benytt denne anledningen til å møte toppekspertisen samlet!

På selve landsmøtet vil vi ta opp et for tiden meget sentralt tema innen odontologi; nemlig orale bakterier og generell helse. Er det slik at periodontitt kan være en risiko for systemisk sykdom og omvendt? Videre vil temaet kariologi og effekten av kariesprofylakse bli diskutert. Er det bare fluor som virker? Dessuten blir tannlegens posisjon i det medisinske helseteamet tatt opp til diskusjon. Vi er viktige for å oppdage underliggende medisinske tilstander og vi må behandle pasienter som lider av alvorlige sykdommer. Å kunne stille de rette spørsmålene er vesentlig – både for å få frem informasjon og for å tolke den. Trygderegler er et annet tema. De kan være kompliserte å forstå og gir tannleger mange frustrasjoner. Vi benytter anledningen til å oppsummere de siste forandringene.

Landsmøtekomiteen har ønsket program for tannhelsesekretærene både torsdag og fredag. Parallelt med åpningen går et kurs i hygiene, hvor målgruppen primært er tannhelsesekretærer, men alle kan melde seg på uansett målgruppe. Det gjelder for øvrig alle våre kurs.

Fredag kan du få en god oppdatering om implantatbehandling, noe mange tannleger har ønsket. Vi tar for oss indikasjoner og kontraindikasjoner for implantatretinert protetikk, det siste nye innen implantatforskning, periimplantitt og erfaring med bruk av komputerbaserte verktøy ved innsetting av implantater. Som vanlig har vi også korte foredrag for hele teamet. Her er det mye å velge i. Blant annet er hiv-positive pasienters møte med helsevesenet et tema. Nye medisiner mot hiv gir god effekt, men kan gi skader på tenner og gingiva. Mange kjenner ikke til trygderegler som gjelder og fremdeles er det mange hiv-positive som har problemer med å skaffe seg en tannlege.

Lørdag vil vi ha en seanse om erfaring med behandling av cancerpasienter hvor osteonekrose i kjevene er tema. Vi har også en egen seksjon for dem som ønsker kliniske tips i endodontien. Hvordan bruke det relativt nye materialet MTA ved perforasjoner eller hvordan fjerne frakturerte instrumenter i rotkanalen?

Torgersensaken er avsluttet og har skapt mye debatt i mediene. Vi ønsker å belyse saken. Hva kan vi lære? Her regner vi med stor oppslutning selv på lørdag ettermiddag.

Vi håper å se deg og ditt team i Trondheim under landsmøtet. Velkommen til faglig oppdatering og hyggelig sosialt samvær med kolleger.

Nina WienckeGerner 

Leder NTFs fagnemnd