Periodontal medicine – A window on the body

Iain L. C. Chapple and John Hamburger:

Boken omhandler «Periodontal Medicine» og er den siste utgivelsen fra Quintessentials i «Dental Practice-serien». Hovedmålsetningen med denne serien er å dekke alle aspekter innen moderne oral medisin, og målgruppen er allmennpraktiserende tannleger. Periodontal medisin blir definert og omtalt som en underdisiplin av fagfeltet periodonti og omhandler ikke-plakk-induserte tilstander i periodontalt vev, eksempelvis orale manifestasjoner av systemiske tilstander og syndromer. Forfatterne ønsker å lede leseren gjennom mer enn 100 ulike tilstander/lidelser.

Boken er inndelt i 11 kapitler. I første kapittel defineres klinisk terminologi brukt i periodontal og oralmedisinsk sammenheng. Videre presenterer forfatterne et trinnvis forslag til momenter som bør vurderes på veien fram mot en endelig klinisk diagnose. Kapittelet avsluttes med en punktvis oppsummering.

Kapittel to omtaler verdien av å benytte seg av supplerende tester/undersøkelser for å kunne stille en sikker, endelig diagnose. Alternative tilleggstester listes opp og viktigheten av å tolke resultatet av slike tester med varsomhet blir sterkt understreket. Supplerende tester skal bare brukes til å understøtte eller bekrefte en sannsynlig klinisk diagnose.

Bokens to neste kapitler understreker viktigheten av å observere og notere lokale eller generelle fargeforandringer i gingiva og kjenne til deres betydning for å kunne stille en tentativ diagnose. Fargeforandringene inndeles i røde, hvite og pigmenterte lesjoner, og flere illustreres med kliniske bilder.

Kapittel fem og seks beskriver tilstander som gir henholdsvis lokal eller generell gingival overvekst. I tillegg til den kliniske omtalen av aktuelle diagnoser, kommer forfatterne også med nyttige anbefalinger i forhold til behandling; hvilke tilstander som med letthet kan behandles i allmennpraksis og hvilke som bør henvises.

Kliniske lidelser som kan gi lokale eller generelle gingivale ulcerasjoner, presenteres i henholdsvis kapittel sju og åtte. En gingival ulcerasjon beskrives som et «sår» i mukosa uten epiteldekning og med eksponering av det underliggende bindevev. Disse to kapitlene omhandler banale kliniske tilstander som residiverende after så vel som mer sjeldne, men også viktige diagnoser som neoplasmer og orale manifestasjoner av hud- og slimhinnelidelser. Forfatterne gir en nyttig omtale av plateepitelcellekarsinom illustrert med gode kliniske fotos.

I kapitel ni og ti presenteres tilstander som kan være årsak til lokal eller mer generell gingival retraksjon og med særlig fokus på underliggende systemiske lidelser. Fenomenet defineres, og ulike klassifikasjonssystemer beskrives.

I bokens siste kapitel gis en nyttig beskrivelse av kliniske så vel som røntgenologiske tilstander som ikke naturlig sorterer inn under de ti første kapitlene. Mulige årsaker til ukontrollert eller uventet gingival blødning, samt paragingival hevelse, gjennomgås. Særlig gjennomgangen av aktuelle diagnoser med karakteristiske røntgenologiske forandringer er en nytting repetisjon med stor klinisk verdi.

Målsetningen med boken er å få behandleren til å vurdere klinisk periodonti i et videre medisinsk perspektiv, gi informasjon når supplerende tester er indisert for å stille en sannsynlig diagnose, og få klinikeren til å henvise til spesialist når det er nødvendig både i forhold til diagnosestilling og behandling. Boken klarer til en viss grad å oppfylle målsetningene. Kapitlene er oversiktlige og svært systematisk presentert, men når mer enn 100 ulike lidelser skal beskrives på 258 sider, så sier det seg selv at enkelte tilstander blir for overflatisk beskrevet. Boken har et A 5-format, og med flere illustrasjoner på samme side blir en del av de kliniske bildene svært små. I tillegg har flere illustrasjoner varierende kvalitet, og særlig flere av røntgenbildene kunne vært påsatt piler for å lette orienteringen for leseren. Likevel kan boken anbefales som et nyttig oppslagsverk for allmennpraktikeren i det kliniske arbeidet innen periodonti og oral medisin.

Knut N.Leknes 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd; 2006. ISBN: 1-85097-079-3. 258 sider, 231 illustrasjoner og 19 tabeller