Yrkesskadeerstatning for tannhelsesekretærer

I februar i år kom første delrapport fra ekspertgruppen ved St. Olavs hospital i Trondheim som ble nedsatt i 2005 for å utrede sammenhengen mellom helseskader og arbeid med amalgam hos tannhelsepersonell. Delrapporten konkluderer med at flere tannhelsesekretærer er blitt syke av kvikksølvdamp, og bør ha krav på yrkesskadeerstatning. Saken ble omtalt i flere oppslag i Aftenposten i slutten av april.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, som gjennom oppslagene er blitt kritisert for å bagatellisere saken, imøtegikk kritikken gjennom Aftenposten i begynnelsen av mai, der han blant annet sier at helseskader som følge av kvikksølvpåvirkning kan godkjennes som yrkessykdom og gi rett til yrkesskadeerstatning. Forutsetningen er at det kan påvises en sannsynlig årsakssammenheng mellom de helseskader den enkelte har og den kvikksølvpåvirkning som den enkelte har vært utsatt for. Dette kan bare fastslås gjennom konkrete helseundersøkelser av enkeltpersoner. Han sier videre at forskningsprosjektet ved St. Olavs Hospital kan gjøre det enklere å trekke konklusjoner fra helseundersøkelsene, og dermed gi de nødvendige bidrag til den enkeltes yrkesskadesak.

Delrapporten fra St. Olavs Hospital sier at tannhelsesekretærene som deltok i undersøkelsen har oftere kognitive funksjonsproblemer enn resten av befolkningen. Mange av de tidligere tannhelsesekretærene rapporterer at de sliter med skjelvinger, utmattelse og dårlig hukommelse. Flertallet har plager av og til, mens fem prosent har mer enn tre symptomer mer enn ofte. Rapporten sier også at hver enkelt tannhelsesekretær må utredes individuelt, og at hvor mange som har krav på erstatning foreløpig er uklart.

Tannhelsesekretærenes forbund, som er en del av Parat, forbereder nå hundrevis av saker sammen med advokatfirmaet Vogt & Wiig, melder Aftenposten.