Dental erosion. Bakgrund och kliniska aspekter

Ann-Katrin Johansson og Gunnar E. Carlsson, redaktører:

Nå er den her – læreboken om dentale erosjoner som vi har ventet på. Det er et svensk produkt med 11 svenske forfattere og én norsk og én finsk medarbeider som nordiske alibi. Blant bidragsyterne til de 12 kapitlene finner vi én psykolog, én dietetiker og én samfunnsodontolog, noe som resulterer i en ganske bred og variert dekning av temaet.

Boken starter med et interessant kapittel om dentale erosjoner og annet tannslit i et historisk perspektiv. Her påpekes f.eks. at man ikke lenger vil kunne bruke graden av attrisjon til å aldersbestemme personer, fordi tannslit nå har en helt annen bakgrunn og utvikling enn tidligere. En rask gjeninnføring i histologien gir oss den nødvendige forståelse for hvordan erosjonsskader oppstår og dermed f.eks. også en lettfattelig forklaring på hvorfor fluorprofylakse har begrensede muligheter i disse tilfellene.

Det norske bidraget (også det på svensk) er skrevet av professor i samfunnsodontologi, Anne Nordrehaug Åstrøm fra Universitetet i Bergen, og setter dental erosjon inn i en større livsstilssammenheng. Det skulle garantere for relevansen for våre pasientgrupper: Sånn er det her! Her gis også en liten beskrivelse av mer moderne metoder for helseopplysning enn de gamle «moralprekenene».

I boken finner vi kriteriene for diagnostisering, en gjennomgang av typiske spørsmål som bør stilles ved anamneseopptak, undersøkelsesteknikk og prognosebedømming. Sammenhengen mellom allmenne sykdommer og dental erosjon belyses bredt, mens det legges spesiell vekt på spiseforstyrrelser.

De to siste kapitlene omhandler forebyggende arbeid både før og etter erosjonsskader har oppstått, fra storsamfunn til den enkelte eroderte tannflate, og det avrundes med en meget rikt bildebelagt del om rekonstruksjon av det sterkt nedslitte bittet. Gjenoppbygging med polymere materialer, bondet porselen, fast og avtakbar protetikk beskrives i bra detalj – nyttig for allmennpraktikere.

Denne boken egner seg godt som lærebok for tannlege- og tannpleierstudenter og for alt tannhelsepersonell som ønsker en grundig innføring i denne stadig mer vanlige tannsykdommen. Samtidig kan den brukes som oppslagsverk på klinikken når man trenger støtte til anamnesen, forebyggingsforslag og behandling. Til det bruk finner man bakerst et fyldig register med flere tusen oppslagsord og sidene de er omtalt på.

Boken har en fin struktur ved at det stadig refereres til sider og kapitler der temaer utdypes videre. Dessuten avsluttes hvert kapittel med et sammendrag som gir mulighet til oppsummering, repetisjon og rask oppdatering. Den er skrevet på svensk, men ifølge en nylig gjennomført undersøkelse i Tidende skulle det ikke innebære noe problem for norske tannleger, og den er ellers svært lettlest med sine mange fargebilder, grafer og tabeller i en delikat layout og med myke permer i A-5 format. Anbefales!

VibekeKjærheim 

Stockholm: Förlagshuset Gothia; 2006. ISBN: 978-7205-469-1. 180 sider, 17 tabeller og 83 illustrasjoner.