Munnstell. Godt munnstell nødvendig og helsebringende

Anne Marie Flovik:

Dette er en viktig bok om tann- og munnstell i institusjon. Ikke fordi den inneholder ny og grensesprengende kunnskap, men fordi den tar utgangspunkt i en sykepleiers tilnærming til emnet.

Forfatteren er spesialutdannet sykepleier. Hennes kjennskap til odontologi er imponerende. Hun hevder at en altfor stor del av sykepleiernes praksis når det gjelder munnstell, kan betegnes som ustrukturert og tilfeldig. Det finnes få skrevne rutiner, og det er ingen tradisjon eller mal for at observasjoner og tiltak i forhold til munnhygiene skal dokumenteres før det har tilkommet en plagsom og behandlingstrengende situasjon. Videre fokuserer hun på Helsepersonellovens §4 som omhandler den enkelte helsearbeiders plikt til å yte helsehjelp på en faglig, forsvarlig måte. Med helsehjelp menes enhver handling som har forebyggende, diagnostisk, behandlende, helsebevarende eller rehabiliterende mål. I enkelte situasjoner vil det kunne anses uforsvarlig å unnlate å vise omsorg. Neglisjert munnhygiene er et eksempel på dette.

Boken er liten og lettlest med A5-format. Den inneholder 7 kapitler, hvorav de første to handler om sykepleieres praksis og ansvar. De fem neste er av mer faglig odontologisk karakter. Her beskrives de fysiologiske og mikrobielle forhold i munnhulen, infeksjoner og ubehag som kan forekomme, og det gis en teoretisk og praktisk tilnærming til generelt og spesielt munnstell. Siste kapittel inneholder en del tips og det man vel gjerne vil karakterisere som «kjerringråd».

Hennes viktigste budskap kan sammenfattes i to punkter:

1. Oral helse har betydning for den generelle helse fordi pasienter som har en ren og fuktet munn i mindre grad vil utsettes for infeksjoner som kan spres til spiserør, luftrør og systemisk via blod. Hun anbefaler blant annet en liten myk tannbørste som skal brukes forsiktig for å fjerne bakteriebelegg i ganen og på tungens overflate og sidekanter.

2. Syke mennesker kan oppleve en svært plagsom munntørrhet. Dette gjelder spesielt personer som tar visse medisiner, er tilkoblet respirator eller er døende. Tungen klistrer, og man får problemer med å svelge. Det bør alltid stå friskt vann innenfor pasientens rekkevidde. Vannet kan tilsettes isbiter. Munnslimhinnen må holdes fuktig ved at det dryppes vann i munnen eller på en tupfer som deretter dras over tunge, tenner og innside av kinn. Munntørrhet kan i enkelte tilfeller lindres ved for eksempel små isbiter, ananas eller askorbinsyrepastiller.

Boken er en praktisk og lettfattelig håndbok om hvorfor og hvordan godt munnstell skal utføres. Den er beregnet på helsepersonell, pasienter og pårørende, og vil være av interesse for alt tannhelsepersonell, men kanskje spesielt for tannpleierne. Dette er også grunnen til at boken står på Tannpleierutdanningens (UiB) obligatoriske pensumliste.

Gunhild VesterhusStrand 

Oslo: Akribe; 2005. ISBN 82-7950-105-3. 124 sider.