Evige utfordringer. Helsetjenester og omsorg for eldre

Ragnhild M. Eidem Krüger, redaktør:

Boken er en hyllest fra kolleger og venner til professor dr.med. Knut Engedal på hans 60-årsdag. De ønsker å markere hans innsats innen geriatri generelt, men først og fremst på området demens. Her er Engedal en ubestridt ener, og hans forskning om emnet er blant annet belønnet med Kongens fortjenstmedalje i gull.

Boken består av 18 kapitler skrevet av ledende forskere innen norsk alderspsykiatri, demensomsorg og geriatri. Kognitiv svikt og demenssykdom er et gjennomgående tema. Dette belyses fra et historisk, diagnostisk, terapeutisk, forskningsmessig, kommunikasjonsmessig og medmenneskelig synspunkt. Spesielt rørende er de mange pasientskildringer om og fra mennesker som sliter med denne forferdelige sykdommen. Organisering av helsetjenesten for eldregruppen, både i sykehus og i førstelinjetjenesten, diskuteres og sammenlignes til slutt med svenske forhold.

For tannhelsepersonell vil bokens omfattende behandling av temaet demens og kommunikasjon være av spesiell interesse. Det henvises til undersøkelser som viser at personer med demens har evne til å kommunisere ved hjelp av en ikke-verbal atferd som blikk, holdninger og berøring. Følgende råd gis: Fjern distraksjoner. Nærm deg personen langsomt og forfra slik at det etableres blikkontakt. Snakk langsomt og bruk korte, enkle setninger. Gi ett spørsmål eller en instruksjon om gangen. Bruk ja/nei-spørsmål i stedet for åpne spørsmål. Gjenta budskapet med de samme ordene, eventuelt gjenta budskapet med andre ord, hvis responsen uteblir. Unngå å avbryte personen, og gi god tid til å svare. Forenkle alle budskap uten å gjøre det hele banalt.

Boken anbefales til alle som ønsker å skaffe seg en oversikt over aktuelle utfordringer innen norsk demensomsorg. Den inneholder få medisinske faguttrykk og er derfor tilgjengelig også for personer uten helsefaglig bakgrunn. Utfyllende referanselister gir mulighet til selvstudium.

Det faktum at tre av fire institusjonsbeboere i Norge har en demenssykdom, gjør at boken vil være av spesiell interesse for tannhelsepersonell som har det behandlingsmessige ansvaret for beboere i sykehjem.

Gunhild VesterhusStrand 

Tønsberg: Forlaget Aldring og helse; 2006. ISBN 10 82-8061-056-1. Boken er på 314 sider.