Hivtallene 2006: Betydelig homoseksuell nysmitte bekreftet

Allerede sist høst kom det klare signaler, som nå er bekreftet: Ingen tidligere år er det meldt om flere menn som er smittet homoseksuelt med hiv som i 2006. Tallet endte på 90 nye tilfeller i Norge. Nesten alle aldersgrupper øker, mens økningen er størst blant dem som er i 20- og 30-årene. Mer ubeskyttet sex, høy forekomst av andre kjønnssykdommer, mange nysmittete som smitter andre, og det faktum at det er flere hivsmittete i miljøet enn tidligere er med på å akselerere spredningen, som har økt siden i 2002. Tendensen er lik i andre europeiske land og i USA, Canada og Australia.

Blant heteroseksuelle er det 27 menn og 15 kvinner som ble smittet mens de var bosatt i Norge i 2006. De fleste som er smittet heteroseksuelt er smittet i utlandet, enten før ankomst til Norge eller under utenlandsopphold. Menn smittes i hovedsak under opphold i utlandet, mens kvinner smittes av sin faste partner.

De nyeste tallene fra Folkehelseinstituttet over nye hivtilfeller i 2006 viser dessuten at det er lite nysmitte blant injiserende stoffbrukere.