Svensk utredning om stønad til tannhelse er ferdig

Den svenske sosialministeren fikk den 6. mars i år overlevert Tandvårdsutredningens sluttbetenkning, «SOU 2007: 19 Friskare tänder – till rimliga kostnader». Utvalgets forslag inneholder flere forslag, hvorav de viktigste gjelder stønad til tannbehandling. Her gjengis hovedpunkter.

Den første delen av forslaget innebærer i korthet at alle mellom 30 og 74 år skal få 300 svenske kroner hvert annet år til betaling av tannhelsetjenester. For personer mellom 20 og 29, samt for dem som er 75 år eller eldre, stiger beløpet til 600 kroner hvert annet år. Pengene kan fritt brukes som delbetaling hos private tannleger som en såkalt «tandvårdscheck» eller som delbetaling for abonnementstandvård.

Del to av forslaget innebærer å innføre et vern mot høye kostnader ved tannbehandling. Vernet er utformet slik at for utgifter mellom 3 000 og 15 000 svenske kroner får pasienten refundert 50 prosent av kostnadene, og for utgifter som overstiger 15 000 svenske kroner øker refusjonen til 85 %. Samtidig foreslås at dagens ordning med høykostnadsbeskyttelse knyttet til protetisk behandling for personer over 65 år bortfaller, slik at det ikke lenger er noen særrefusjon for protetisk behandling av denne pasientgruppen.

I utredningen foreslås det at refusjonen for høye kostnader baseres på såkalte referansepriser. Den frie prisfastsettingen beholdes og pasientene kan fritt velge behandler og betale fastsatt honorar, men refusjon gis ut fra referanseprisene. Referanseprisene er bl.a. tiltenkt å medvirke til økt prisbevissthet. Det gjenstår for regjeringen å fastsette nærmere kriterier for referanseprisene og beregne referansepris for de enkelte undersøkelser og behandlinger. Det gjenstår videre å fastsette hvilke undersøkelser og behandlinger som skal omfattes av refusjonsordningen.

Utredningen inneholder i tillegg om flere forslag knyttet til å forbedre konkurransen og bedre pasienters stilling gjennom økt informasjon vedrørende bl.a. priser og behandlingsalternativer. Utvalget anser at styringen av tannhelsefeltet er svak og fremmer bl.a. forslag til de nevnte stønadsordninger også utvikling av bedre statistikk.

Kostnaden ved forslagene om refusjon er beregnet til ca. 5,9 milliarder svenske kroner. Dette er «nye» kroner hvorav 1,1 milliarder går til «tannhelsesjekken» og vernet mot høye kostnader er beregnet til å koste om lag 4,8 milliarder.

Utvalget har foreslått at ordningen gjøres gjeldende fra 1. juli 2008. Om det lar seg gjennomføre, gjenstår å se.

Dag ErlendReite 

spesialrådgiver, NTF