Tidende: lite tidsskrift – stort ansvar

Den siste leserundersøkelsen, foretatt i februar og omtalt i dette nummeret av Tidende, dokumenterer igjen at tannleger er opptatt av å holde seg faglig oppdatert. Undersøkelsen viste også at Tidende for flertallet av tannleger fortsatt er den viktigste kilden til fagstoff – i tillegg til den kurs- og etterutdanning som foreningen står for. For tidsskriftet er dette en ansvarsfull posisjon å være i. Med alt som skjer av utvikling innen de ulike felter av odontologien, er det en stor utfordring å fange opp og formidle faget på en slik måte at leserne, som i hovedsak utgjøres av praktiserende tannleger, både får oppjustert sin basalkunnskap og får informasjon og fagkunnskap som de kan ha bruk for i sitt daglige virke. Dessuten skal Tidende også holde medlemmene orientert om hva som skjer i foreningen og på det helsepolitiske området.

Gjennomsnittlig lesetid er drøyt en time per hefte og har økt siden forrige leserundersøkelse. Åttito prosent leser ofte eller alltid fagstoffet, og både fagstoffet og annet stoff, for eksempel reportasjer og intervjuer, blir vurdert som bra eller meget bra. Dette velger vi å tolke som tegn på at leserne i hovedsak er fornøyd. Mer klinisk rettet fagstoff er imidlertid fortsatt et ønske fra mange, og dette er stadig den store utfordringen for oss som arbeider med tidsskriftet. Som følge av begrenset tilgang på stoff i eget fagmiljø har vi i de senere årene også sekundærpublisert relevante artikler både fra Legetidsskriftet og fra våre nordiske søstertidsskrifter, og praktisk talt alle synes at det er helt greit å lese både dansk, svensk og engelsk i bladet.

Det er også stadig enklere å få tilgang til kvalitetssikret fagstoff på Internett. Åtte av ti lesere oppgav å være inne på Internett daglig, mens henholdsvis 18 og 26 prosent leste fagstoff ukentlig eller månedlig på utenlandske Internettsider. Selv om mange nettsteder bare er åpne for medlemmer og abonnenter, ligger det her et er stort potensial til nyttige kilder til faglig oppdatering. Helsebiblioteket sikrer tilgang til mange fagblader og forskertidsskrifter som tidligere var adgangsbegrenset, og de odontologiske fakultetsbibliotekene har både en stor samling tidsskrifter og bøker, og også tilgang til så vel nasjonale som internasjonale databaser. De kan også kontaktes via Internett, og er behjelpelige både med å søke etter informasjon og å formidle artikler. I Tidende vil vi prøve å holde leserne orientert om relevante odontologiske fag- og medlemstidsskrifter og nettsteder via lenker og nettadresser. Automatiske oppdateringsfunksjoner, som mange nettsteder nå tilbyr, gjør det også lettere å følge med – man behøver ikke lenger å søke etter informasjonen – alle nyheter kommer direkte til den som har abonnert på tjenesten.

Leserundersøkelsene har gitt oss i redaksjonen nyttig informasjon om hva leserne som gruppe mener om Tidende – og ikke minst inspirasjon til å videreutvikle bladet og gjøre det enda bedre. Men til det trenger vi også deres hjelp. Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger fra den enkelte leser, og er mottakelige for både ris, ros og forslag til stoff. Tidende skal være både for og av medlemmene.

GudrunSangnes