Minor Oral Surgery in Dental Practice

John G. Meechan, Mark Greenwood, Undrell J. Moore, Peter J. Thomson, Ian M. Brook and Keith G. Smith:

Quintessentials 27. Oral Surgery and Oral Medicine 4.

Boken inngår i Quintessence Publishings «Quintessentials»-serie, hvis hovedmål er «å beskrive grunnprinsipper og nøkkelemner innen alle aspekter av moderne odontologi». Hovedmålgruppe er allmennpraktikeren. Boken er å regne som et kompendium innen oral kirurgi, der inngrep som kan utføres i allmennpraksis omtales. Forfatterene definerer dette som «alle inngrep innen munnhulen, som kan utføres på en kooperabel pasient i lokalanestesi med eller uten sedasjon», og favner følgelig temmelig vidt. De fleste allmennpraktikere vil, enten som behandler eller som henviser, kunne komme borti de fleste av problemstillingene som boken beskriver.

Boken er delt inn i fjorten korte kapitler, der ulike tema omhandles, f.eks. pasientevaluering, tannekstraksjoner, endodontisk kirurgi, sinuskirurgi, implantologi, traumatologi etc. Hvert kapittel er strukturert og systematisk, og starter med en kortfattet beskrivelse av hensikten med kapitlet, samt en målsetning for leserens forståelse av temaet. Aktuelle problemstillinger og kirurgiske teknikker beskrives i korte trekk, ledsaget av mange illustrasjoner. Alle fotografier er i farger og av god kvalitet. Nyttige tips og advarsler er vevd inn i teksten, og det gis konkrete anbefalinger vedrørende medikasjon, instrument- og suturvalg. Et eget kapittel omhandler komplikasjoner og akuttbehandling. Boken er i A5-format med stive permer.

Bokens styrke, og svakhet, er dens kompakte og kortfattede form. Den er definitivt «rett på sak», og er en glimrende introduksjon til det oralkirurgiske panorama. Den gir nyttige praktiske tips, f.eks. om hvordan fast eller avtagbar protetisk behandling kan optimaliseres ved kirurgisk forbehandling. Bokens kompakte form gjør den imidlertid uegnet som lærebok. For tannlegen som ønsker å tilegne seg nye ferdigheter og teknikker beskrives ikke prosedyrene inngående nok til å kunne utføres ut fra denne boken alene. Mye blir også svært overfladisk beskrevet, og ikke alt er like presist: Særlig i kapitlet om cyster kan man av og til bli litt forvirret. Klassifikasjonen her er heller ikke helt oppdatert. Både tanntraumer og implantologi er nesten fraværende. Boken differensierer ikke mellom kompliserte og mindre kompliserte inngrep, og det er mindre trolig at alt er like egnet i allmennpraksis: Sinuskirurgi, sialolititomier og distraksjonsosteogeneser vil normalt ligge utenfor det normale arbeidsområdet. Ikke desto mindre vil det være nyttig å kunne informere en pasient adekvat om slik behandling.

Enkelte av bokens anbefalinger er ikke i tråd med norsk praksis. Dette gjelder først og fremst antibiotikabruk, men også anbefalt INR-verdi for oralkirurgiske inngrep (<4) er høyere enn hva som er vanlig her. Boken anbefaler også endodontisk behandling som rutine ved autotransplantasjoner, noe det neppe finnes godt grunnlag for. Lingual splitteknikk ved fjerning av visdomstenner i underkjeven er beskrevet, men frarådet. Selv om boken tar for seg pasientevaluering og medikamenter, savnes en oversikt og diskusjon over kontraindikasjoner til kirurgisk intervensjon, som gjennomgått strålebehandling, medisinering med bisfosfonater, visse typer hjertesykdom, utviklingsforstyrrelser etc. Anbefalingene vedrørende dette temaet er stort sett generelle.

Boken anbefales som en kortfattet oversikt til det oralkirurgiske panorama, der også erfarne tannleger vil kunne få nyttige tips.

SigbjørnLøes 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd; 2006. ISBN: 1-85097-082-3. 170 sider, 24 tabeller/oversikter, 116 illustrasjoner.