§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Journal

Er det ikke slik at gipsmodeller av tennene, og likeledes røntgenbilder, strengt tatt er å forstå som deler av journalen?

Svar: Jo, studiemodeller og røntgenbilder er en del av journalen forutsatt at de er relevante og nødvendige. Se forskrift om pasientjournal § 8

Pasientens rett til innsyn

Siden vi har plikt til oppbevaring av journalen i 10 år etter at det sist er notert noe; Vi kan vel ikke da utlevere tannmodellene og røntgenbildene når som helst, bare fordi pasienten vil ha dem?

Svar: Pasienten har ikke noe krav på å få utlevert journalen. Pasienten har rett til innsyn og etter særskilt forespørsel, rett til kopi.

Oversendelse til annen tannlege

Å utlevere journal, modeller og røntgen til en annen tannlege, blir prinsipielt en annen sak, når en annen tannlege skal fortsette pågående behandling, starte behandling eller bare overta pasienten, ikke sant?

Svar: Ved utlevering/oversendelse av journal med bilag etc. til annen tannlege, overtar tannlegen den lovbestemte oppbevaringsplikt. Du må kunne dokumentere at du har oversendt journalen.