Cysts of the oral and maxillofacial regions

Mervyn Shear and Paul M. Speight:

Første utgave av denne boken ble utgitt allerede i 1976. Senere er den blitt en klassiker, en bok man refererer til når det gjelder cyster i kjevene. Den foreliggende boken er 4. utgave og er blitt vesentlig utvidet og fornyet, forlaget er også nytt. Boken er basislære om cyster for dem som arbeider med oral patologi, oral medisin, oral- og kjevekirurgi og oral røntgenologi. Mervyn Shear, som er professor emeritus ved universitetene i Cape Town og Johannesburg, har viet mye av sitt vitenskapelige liv til studier av cyster i og omkring kjevene. Grunnlaget for boken ble lagt i København, da Shear var på forskningsopphold hos professor Jens Pindborg. Han ble omtalt av Pindborg som «the Cyst Man» og har vært og er toneangivende i WHOs arbeid med tumor- og cysteklassifikasjoner. Som medforfatter i denne utgaven har han Paul Speight, som er en velrenommert professor i oral patologi ved Universitetet i Sheffield.

Boken er innbydende med fire flotte bilder av cyster i røntgenologisk, histologisk og klinisk fremstilling på forsiden. Gode illustrasjoner følger boken igjennom. Den er systematisk bygget opp. Etter innledende kapittel om klassifikasjon av cyster, følger beskrivelser av de enkelte cyster, over 18 kapitler. Forekomst, klinikk, røntgenologiske funn og ikke minst histopatologiske og nyere immunhistokjemiske og genetiske forhold er viet mye plass. Terapi er skissert, men dette er ingen lærebok i behandling av cyster. Her henvises det til kirurgiske håndbøker. Forståelig nok har odontogene keratocyster fått mye omtale. Disse har et aggressivt vekstmønster, som en tumor, krever omfattende behandling og har tendens til residiv etter fjerning. Her diskuteres også om ikke slike lesjoner bør klassifiseres som en cystisk tumor. I slutten av boken følger en omfattende litteraturliste på over 30 sider. Referansene er ajourført til ut året 2006.

Dette er uten tvil verdens beste bok om cyster i kjevene og nærliggende områder. Det en bok for kolleger som ønsker å fordype seg i stoffet. Boken gir ikke enkle svar på komplekse og hittil lite forståtte aspekter ved cyster, men gir dokumentert og oppdatert viten og har gode diskusjoner og vurderinger. Dette er en styrke for boken og den er rett og slett spennende lesning!

KnutTornes 

Oxford: Blackwell Munksgaard; 2007. 228 sider. ISBN 978-1-4051-4937-2.