Kongens gull til Jan Henrik Parow

Tannlege, og toastmaster på landsmøtebanketten, Jan Henrik Parow, ble svært overrasket og rørt da han fikk overrakt Kongens fortjenstmedalje i gull fra fylkesmann Kåre Gjønnes. Foto: Anne Grethe Beck Andersen.

Verken hovedpersonen selv, Jan H. Parow, for anledningen toastmaster på landsmøtebanketten i Palmehaven i Trondheim, eller festlyden var forberedt da fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Kåre Gjønnes, bad toastmasteren motta Kongens fortjenstmedalje i gull. Sør-Trøndelag Tannlegeforening hadde planlagt anledningen nøye da de søkte om kongelig påskjønnelse for å ære Jan Parow for hans innsats både i lokalforeningen, i NTF sentralt, i politikken og som samfunnsengasjert menneske.

Ved siden av å drive privat praksis i Trondheim har Jan H. Parow gjennom 40 år hatt utallige verv som har resultert i så vel hederstegn som æresmedlemskap i både Sør-Trøndelag Tannlegeforening og NTF sentralt. I tillegg har han også i denne tiden deltatt i bystyre, formannskap og et stort utvalg styrer, råd og frivillige organisasjoner i Trondheim. Og han er fortsatt, etter å ha sluttet i praksis, aktiv som kollegahjelper, leder i valgkomiteen, assisterende infosekretær og i seniortannlegenes forening. I begrunnelsen ble det blant annet fremhevet at Parow i hele sin yrkesaktive karriere har arbeidet for kompetanseheving og høy etisk standard blant tannlegene, og han er kjent for sin grundighet, saklighet og vidd. Sine kunnskaper og ideer har han villig delt med andre, og han har fungert som rådgiver for stadig nye tillitsvalgte og for øvrig virket både som mentor og forbilde for yngre kolleger.