Tannlegeforeningens nærings- og lønnspolitiske fora 2007:

Felles forum først

Med stortingsmelding nr. 35 som maner til samarbeid mellom offentlig og privat sektor var det en god idé av NTF å samle deltakerne på høstens to fora, slik at man kunne diskutere meldingen i fellesskap.

Fra Helse- og omsorgsdepartementet kom seniorrådgiver Kari Tandberg og avdelingsdirektør Kjell Røynesdal, i tillegg til statssekretær Rigmor Aasrud.

Til felles forum på Mastemyr kom også en godt forberedt og lydhør statssekretær Rigmor Aasrud fra Helse- og omsorgsdepartementet. Hun ga en grundig gjennomgang av stortingsmeldingen som ble lagt frem av regjeringen i slutten av juni, og tok seg god tid til en diskusjons- og spørsmålsrunde i etterkant.

Rigmor Aasrud presenterte meldingen med stort engasjement.

Aasrud la i sin gjennomgang spesiell vekt på det som tidligere er blitt sagt om at regjeringen mener at privat og offentlig tannhelsetjeneste må nærme seg hverandre, og samarbeide godt for å løse samfunnets utfordringer.

Stortingsmeldingen vil bli behandlet av Stortinget vinteren 2008, hvoretter det kommer en offentlig høring før et nytt lovforslag i en Odelstingsproposisjon. Det Helse- og omsorgsdepartementet i mellomtiden og for fremtiden ønsker fra tannlegene og deres interesseorganisasjon NTF, er at man slutter opp om et offensivt samarbeid mellom offentlig og privat sektor, og at også privatpraktiserende tannleger deltar aktivt i folkehelsearbeidet. Det er også ønskelig at foreningen bidrar til prisopplysning, gjerne på Internett, før prisportalen er et faktum. Videre ønsker departementet en bedre tilrettelegging for arbeidsdeling mellom tannlege og tannpleier, noe som muligens må skje ved en endring av dagens praksisstruktur.

Etter gjennomgangen fra statssekretæren ble tannlegene delt i grupper for å gi forslag til hvordan de offentlige oppgavene bør løses, og hva som skal til for å få en fleksibel utnyttelse av ressursene i det enkelte fylke.

Noen mente at deler av de nye pasientgruppene bør overføres til de privatpraktiserende, både for å avlaste det offentlige, og for å gi et samfunnsansvar til de private. Det ble samtidig sagt at det er viktig at det gjøres økonomiske analyser når takstene for kjøp av tjenester hos de private skal fastsettes, slik at disse reflekterer det reelle kostnadsnivået og ikke ønsketenkning fra politikerne. Det bør også innføres en strengere håndheving av gebyrer for dem som ikke møter til timer, mente denne gruppen, som videre tok til orde for økt bruk av tannpleiere kombinert med økt bevisstgjøring i befolkningen og hos tannlegene om tannpleieren som ressurs og kompetanseperson. Til slutt ville gruppen ha større vekt på innsatsbasert lønn i Den offentlige tannhelsetjenesten.

En annen gruppe mente at samarbeid mellom offentlig og privat sektor ikke er til å komme utenom, men at det ikke bare handler om penger. Holdninger, vilje til samarbeid, etikk og konkret regelverk er vel så viktig. Flere lokale kurs og privatpraktiserende som deltakere på etatsmøter kan være enkle og holdningsskapende virkemidler, mente gruppen, som også sa at selv om det ikke er stor kapasitet hos de private i dag, er det en situasjon som kan forandre seg. Det kan være lurt å ha modellene og samarbeidet på plass i god tid før vi er i den situasjonen. Det er også arrogant av de private å avvise samarbeid i dag, bare for å komme og be om mer av de offentlige oppgavene om noen år når markedet er endret, sa gruppen, som mente at vi har fått flere og bedre tannpleiere, som bør benyttes mer enn hva som er tilfellet i dag.

Den samme gruppen understreker at den ikke foreslår å nedjustere behandlingsnivået. Men den sier at man bør tenke igjennom om man kanskje prioriterer feil på enkelte områder, og spør om man burde være mer kynisk i forhold til for eksempel endodonti på syvere og annen tidkrevende behandling?

En tredje gruppe sier at samarbeidsnivået er avhengig av fylkestannlegen og dennes villighet til å inngå avtaler med private, for å få løst oppgaver. Gruppen ser behovet for at de private tar offentlige oppgaver, ettersom mengden av disse øker samtidig med at antallet offentlig ansatte synker. Gruppen ønsker et godt samarbeid mellom offentlige og private tannleger, og en ramme rundt avtalene med visse forpliktelser, men det må ikke bli for rigid for de privatpraktiserende med hensyn til takster og hvilken tekniker man kan bruke og slike ting. Gruppen ønsker å tenke nytt og konstruktivt, og sier at man nå må begynne å gå nye veier der alle deltar og private og offentlige går sammen for å løse oppgavene.

Nærings- og lønnspolitisk forum

Næringspolitisk forum 8. september var viet diskusjoner om store spørsmål som garantier på tannbehandling og kontrakter mellom praksiseiere og assistenter, eller mellom leietaker og konsulent.

I tillegg ga Praksiseierforeningens leder, Edgar Hundsnes, en innføring i en sak som nå skal gjennom rettssystemet. Det dreier seg om en pasient som ikke møtte til avtalt tid, og som har mottatt en regning han ikke aksepterer. Hundsnes ble berømmet for sitt mot, og for at han prøver en sak som er viktig for alle næringsdrivende. Andre stilte spørsmål ved regnemåten han har benyttet, og dermed beløpet han har forlangt av pasienten som ikke møtte. Noen var usikre på hvorvidt man ville takke ham like hjertelig hvis saken begynner å versere i pressen.

Lønnspolitisk forum forløp med gjensidige orienteringer om status i lønnsforhandlingene for 2007. Forumet fikk også en innledning om nye organisasjonsformer i Den offentlige tannhelsetjenesten, og om UTV-ledernes ansvar og oppgaver. De mer prinsipielle diskusjonene i denne leiren er flyttet til nykommeren Tariffkonferansen, som fant sted i mars, og som vil komme igjen mars neste år.

Valg

På Næringspolitisk forum ble det for første gang gjennomført valg til Sentralt næringsutvalg (SNU). Utvalget består fra 1. januar 2008, og i to år fremover, av Kari Odland, Bergen Tannlegeforening, og Atle Hagli, Rogaland Tannlegeforening (medlemmer), samt Gunnar Amundsen, Haugaland Tannlegeforening (varamedlem). Leder for utvalget pekes ut i januar 2008 av NTFs nye hovedstyre, og blant hovedstyrets privatpraktiserende tannleger.

Lønnspolitisk forum valgte enstemmig Jan Theien, Akershus, som leder av nytt Sentralt forhandlingsutvalg (SF). Han har hatt dette vervet siden 8. mars, etter at Richard R. Næss avsluttet sine verv i foreningen. Theien fikk med seg Farshad Alamdari, Hedmark, som nestleder. Anne Berit Tandberg, Buskerud, ble valgt som medlem av utvalget. Hun har vært ordinært medlem av utvalget siden 8. mars da hun rykket opp fra varaplass. Torbjørn Fauske, Nordland, og Tor-Olav Sølberg, Sør-Trøndelag, ble valgt som varemedlemmer til Sentralt forhandlingsutvalg. Valget har virkning fra 1. januar 2008 og gjelder i to år.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi