Statsbudsjettet 2008 – business as usual på tannhelsefeltet

Statsbudsjettet ble fremlagt fredag 5. oktober. Det var grunn til å vente noen midler til oppfølging av enkelte forslag i den nye stortingsmeldingen om framtidas tannhelsetjeneste. Departementet vil imidlertid komme tilbake til tiltak i senere budsjettsammenheng etter at Stortinget har fått behandlet meldingen, noe som sannsynligvis først vil skje i starten av 2008.

Mange håpet at det denne gang skulle komme midler til nytt odontologibygg i Bergen og det var en stor skuffelse at det ikke ble bevilget midler til dette.

På tannhelsefeltet var det dermed ikke de helt store nyheter. Noen satsinger på tannhelsefeltet kan det imidlertid meldes om.

En milepæl i budsjettsammenheng er at midlene til trygderefusjon for utgifter til tannbehandling for første gang vil overstige 1 milliard kroner. Det innebærer noe over 100 millioner kroner i økt satsing i forhold til inneværende års budsjett.

Regjeringen vil videreføre midler til vikarordningen for tannleger og til kvalifiseringsprogrammet for tannleger med utdanning fra land utenfor EØS-området. Det videreføres også budsjettmidler til språkkurs i forbindelse med fylkeskommunenes rekruttering av utenlandske tannleger. Dermed opprettholdes dette tiltaket.

Bevilgningene til spesialistutdanning og etablering av odontologiske kompetansesentra økes med 6 millioner, noe som prosentvis er en vesentlig økning i forhold til i dag. Det er desentralisert spesialistutdanning og utdanning av kandidater med dobbeltkompetanse (spesialistutdanning og doktorgrad i odontologi) som skal ha forrang når midlene fordeles.

Det foreslås også en styrking med 7 millioner til tannbehandling for rusmisbrukere under rehabilitering. Dette er midler som kanaliseres til fylkeskommunenes arbeid, og de nye millionene er en ikke uvesentlig styrking i forhold til de i underkant av 60 millioner som i år er bevilget til dette formålet.

I budsjettet fremgår også at tannhelse skal integreres sterkere i det generelle folkehelsearbeidet. Regjeringen vil sørge for at tannhelse inngår i det partnerskap for folkehelse i fylker og kommuner som ble etablert i 2004.

Når det gjelder egenandelstak 2, så foreslås ingen endringer i beløpsgrensen på 2 500 kroner.

DagReite 

advokatfullmektig, NTF