Hurra for NTFs fagnemnd!

Titanimplantatet er kommet for å bli! Åh – og hva så? For en oppdatert tannlegestand er vel påstanden mer overflødig enn oppsiktsvekkende, for 25 år siden var den oppsiktsvekkende. En må kanskje tilhøre seniorgruppen av praktiserende kolleger for å huske implantatets inntog i norsk odontologisk bevissthet. Kanskje noen ikke husker. «Hvor lenge har du hatt Alzheimer, da?» spurte journalisten «Jeg?» svarte aldersjubilanten «Det har jeg hatt så lenge jeg kan huske.» At et implantat grodde fast i kjeven var ingen selvfølge og dersom det skjedde berodde det på flaks. «Lykken er bedre enn forstanden», sa noen. Estetikk var underordnet, hovedsaken var at skruen integrerte – jf. «oljerigger» og synlig metall i alle estetiske soner.

I 2007 er alt forandret. Forskningen er kommet langt, utviklingen har gått fort og implantatbehandling anses som et trygt alternativ til konvensjonell protetisk tannbehandling. Ikke bare et alternativ; i mange situasjoner er tannerstatning ved hjelp av implantater førstevalget. Også i kjeveortopedisk behandling gir, og gis, implantatet nye muligheter.

Det er et par måneder siden, men det var noe spesielt den dagen Tidende nr. 7. – mai 2007 lå i postkassen. Å fjerne plasten over forsiden var en høytidsstund. Handlingen, som blottla et kunstig farget lysmikrografi av snitt gjennom titanfikstur med skruefestet distanse var som å avduke et monument.

Oral implantologi er kommet langt. Likevel gjenstår mye forskning og engasjement for å få svar på spørsmål som dukker opp i kjølvannet av implantaters økende bruk.

Dette har NTFs fagnemnd tatt tak i. Det var nok en positiv opplevelse for de fleste da Tidende nr. 9 presenterte kommende landsmøteprogram. En hel dag med foredrag om implantater fra ulike vinkler, med anerkjente og dyktige foredragsholdere fra inn- og utland og med svært aktuelle temavalg.

Dette blir en fagdag som ingen norsk tannlege skulle gå glipp av.

Fagnemndens initiativ er et viktig skritt i retning av å kvalitetssikre, spre kunnskap om og styrke etikken i norsk implantatbehandling.

Gratulerer Nina W. Gerner og hele fagnemnden!

Med vennlig hilsen fra en implantatinteressert allmennpraktiserende tannlege.

Per JohanAlstad 

Adresse: 7600 Levanger