Tilbakeblikk

1906

Hvem tilhører tanden?

En mand fra Gera (Tyskland) havde tandpine og besluttede at trække ud tanden. Extraktionen var meget vanskelig, og da tanden var abnorm, erklærede tandlægen, at han ønskede at beholde den. Patienten fordrede den imidlertid tilbage. Tandlægen nektede dog at udlevere tanden og begrundede sin paastand derpaa, at en efter patientens ønske extraheret tand er res nullius i det øieblik den er ude af kjæven. Patienten gikk i den anledning til domstolene, hvor tandlægen blev dømt til at udlevere tanden.

Juni 1906, 7de hefte

1956

Noen kariesstatistiske undersøkelser på skolebarn i Troms

Troms er vel nu det dårligst stillede fylke i Norge når det gjelder tannrøkt i sin alminnelighet og skoletannrøkt i særdeleshet. Finnmark fylke som for få år siden var ennå verre stillet, har nå fullt utbygget folketannrøkt med 22 distriktstannleger,» skriver Knut Hougen, den gang skoletannlegeinspektør og fra 1957 fylkestannlege i Troms, i en artikkel i Tidende. Gjennomsnittlig DMFT er ca. 17 for 15-åringene, hvorav størstedelen er D, dvs. ubehandlet karies. Han avslutter slik: «Det er ikke tvil om at karies er et alvorlig helseproblem i Troms fylke, og at det derfor har krav på oppmerksomhet… At det er et stort slikkeriforbruk og uheldig kosthold i en rekke hjem er visst utenfor tvil. Opplysning og propaganda er derfor nødvendig. Men sist men ikke minst trenges flere tannleger slik at barn og ungdom kan få den systematiske behandling de sårt trenger.»

September 1956, hefte VII

n 1996

Kurs for tillitsvalgte etter ny modell

En historisk begivenhet fant sted på Olavsgaard Hotell utenfor Lillestrøm 22. og 23. mars. For første gang arrangerte NTF felles kurs for OTL- og PTL-formenn. Mye tyder på at dette ikke blir med forsøket. Alle var svært fornøyd med opplegget og syntes at også formennene i lokalforeningene burde vært der. Kanskje dette arrangementet baner veien for det «store» formannsmøtet som skulle kommet i mellomåret dersom representantskapsperiodene var blitt toårige?

Mai 1996, nr. 7