Lederen i Fagnemnden har ordet

Landsmøtet i Stavanger – næring for «ånd og kropp»

Rogaland Tannlegeforening har gjennom mange år vist engasjement og kreativitet for å legge rammen rundt dette landsmøtet. Stavanger Forum fremstår som velegnede lokaler for fagprogrammet og Nordentalutstillingen. Wilberg og Gastronomisk institutt har hatt regien på den forhåndsbestilte lunsjen. Våre utenlandske foredragholdere synes det er både spennende og eksotisk å bli invitert til oljebyen Stavanger, det håper jeg du også vil synes. Jeg tror vi har noe å glede oss til.

Fagnemnden i NTF som er ansvarlig for det faglige programmet, har også hatt med lokale representanter, slik at vi har fått innspill fra disse om lokale foredragsholdere.

Vi regner med å se mange i Stavanger allerede onsdag 11. oktober. Da starter vi med forkursene. I år har vi kostet på oss en «guru» innen estetisk tannbehandling, Didier Dietschi. Han er en meget etterspurt foredragsholder rundt omkring i verden, så gå ikke glipp av denne muligheten til å høre ham. Gilberto Debelian vil holde to arbeidskurs i bruk av mikroskopi og ultralyd i endodontien. Vi hadde flere på venteliste sist dette kurset ble holdt. Nå har du sjansen til å melde deg på hvis du er rask. For tannhelsesekretærene har vi et kurs om kompositter og et kurs i konflikthåndtering.

Torsdag har vi laget to kliniske sesjoner. I periosesjonen vil vi aktivisere tilhørerne med kliniske problemstillinger ved hjelp av mentometerknapper. I protetikksesjonen vil du få nyttige og gode tips for praksis fra to erfarne protetikere. De senere år har det vært skrevet mye om dyrking av nye tenner. V i har invitert den prisbelønnede finske forskeren Irma Thesleff til å presentere forskning på dette området.

Fredag har vi en teamsekvens hele dagen. En problemstilling er: «Må en være tannlege for å være klinikksjef?» Lege Stein Husebø vil snakke om» pasienten, tannlegen og livets smerte.» Vi har også invitert flere kjente utenlandske foredragsholdere. Dowen Birkhed vil oppdatere oss innen kariologi og Per Vult von Steyern vil vise oss siste nytt om keramer. Denne forelesningen vil vi også sterkt anbefale til tannteknikere. Amerikaneren Martin Trope, som mange vil huske fra tidligere Norgesbesøk, vil gi oss en grundig innføring i behandling av lukserte og utslåtte tenner. Han vil også holde en forelesning med betraktninger omkring endodontisk behandling i en seanse. Kan dette anbefales?

Lørdag vil jeg trekke frem en sesjon om biofilm hvor det foregår mye forskning basalt og innen endodonti. Bruk av laser innen odontologien er igjen et hett tema. På lørdagens sesjon om laser tar vi opp risiko og forsiktighetsregler, samtidig som vi viser til kolleger som har god erfaring ved bruk av laser. Er dette fremtiden? Når protetiske arbeider ikke passer, vil tannlegen ofte skylde på tannteknikeren, og tannteknikeren rister på hodet av tannlegens preparering og avtrykk. Vi håper både tannteknikere og tannleger tar seg tid til å lytte til seansen om samarbeid mellom de to yrkesgrupper.

Det har vært en gledelig stor økning i kursdeltagelse siste året. Jeg velger å tro at Tannlegeforeningens anbefalte retningslinjer for etterutdanning, 150 timer over 5 år, er et insitament til å gå på kurs. I forbindelse med landsmøtet noterer du deg de timene du går på forelesning og registrerer dem i skjemaet du kan laste ned fra NTFs nettside. Vi håper riktig mange vil ta med seg hele tannhelseteamet til Stavanger. Dette er «team-building.» Vi lover god faglig oppdatering og spennende opplevelser i oljebyen Stavanger.

Velkommen til Landsmøtet og forkurs i Stavanger fra 11. til 14. oktober.

Nina WienckeGerner 

leder, NTFs fagnemnd