The Forsyth Day

Dagens foredragsholdere fra the Forsyth Institute i Boston, USA: Fra venstre Kathy Eklund, Ricardo P. Teles, Dan Smith, Donna Mager, Néstor J. Oviedo, Jacques Izard, Henry Margolis, Anne Haffajee og Bruce J. Paster sammen med Ingar Olsen, fakultetets prodekan for forskning.

Store Auditorium i Geitmyrsveien 71 var stappfullt av studenter, lærere og andre interesserte da professor og forskningsdekan Ingar Olsen 16. mai ønsket velkommen på vegne av Det odontologiske fakultet i Oslo til et seminar der ni sentrale forskere fra the Forsyth Institute i Boston skulle forelese om sine tema innen biomedisinsk forskning.

Forsyth har lang tradisjon i å tiltrekke seg norske odontologer. Finn Brudevold og Reidun Åsenden arbeidet der i en årrekke, hovedsakelig med fluorforskning, og mange har vært der på kortere opphold. Selv har Ingar Olsen hatt forbindelse med instituttet fra 1979 da han tilbrakte et år der som gjesteforsker, og samarbeidet har vedvart. De siste fire årene har Oslofakultetet hatt en formell samarbeidsavtale med Forsyth om forskning, initiert av Bruce Paster ved Forsyth og Ingar Olsen. Denne avtalen er nå forlenget med fire nye år.

– Forskerne ved the Forsyth Institute er i verdenstoppen og har virkelig bekreftet at munnhulen er kroppens speil. Det craniofaciale og orale området inneholder organer og vev som gir oss en unik og tilgjengelig port inn i kroppen, og en mulighet til å studere blant annet biofilm, infeksjoner, immunologi, antibiotikaresistens, autoimmune sykdommer, ernæring, osteoporose og ulike risikofaktorer for utvikling av sykdom, sa Ingar Olsen under åpningen av seminaret. Han kunne også fortelle at fakultetet med basis i det nære samarbeidet med Forsyth hadde utnevnt Dr. Bruce Paster og Dr. Floyd Dewhirst som «adjunct professors» i Oslo.

Dermed gikk startskuddet for en serie på ni foredrag med tema som biofilmens betydning for periodontal behandling, identifikasjon av bakterier med nye teknikker, biomarkører i crevikularvæsken, tredimensjonal rekonstruksjon av Treponema denticola, kariesvaksiner, cancerdiagnostikk basert på spyttets mikroflora, emaljedannelse og mekanismer i vevsregenerasjon. Komplisert og vanskelig for en vanlig tannlege, men mye av forskningen inkluderer også klinikk, så det er lett å forstå at de vitenskapelige funnene kan få stor betydning for pasientbehandlingen på flere områder.

Tekst og foto:
ReidunStenvik