SKUP-prisen til dokumentar om kvikksølvskader

Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn fikk årets SKUP-pris, som ble delt ut 1. april, for Brennpunktdokumentaren om kvikksølvskader på tannhelsesekretærer. Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har som formål å inspirere til undersøkende journalistikk i norske medier, og NRK fikk prisen sammen med Aftenposten ,som ble hedret for avsløringen av vannverkskandalen på Romerike.

– Det hele startet med at Synnøve undret seg over hvorfor moren og alle syklubbvenninnene hennes var syke, uten å vite hvorfor, forklarer Knudssøn til nrk.no, og fortsetter: – Selv om jeg er glad for prisen, vil jeg gi all ære til kvinnene i dokumentaren vår. Dette er kvinner som aldri klager, men som blant annet lider av hukommelsestap, depresjon og angst. De har ikke blitt hørt og de har blitt tråkket på.

Knudssøn har jobbet som journalist i NRK siden 1993, og har de siste fire årene vært tilknyttet Brennpunkts redaksjon i Bergen. Kvikksølvdokumentaren er Synnøve Bakkes første dokumentar for Brennpunkt. Hun jobber til vanlig som researcher, planlegger og produsent i NRK Hordaland.