Mattilsynet får ansvaret for tannblekemidler

Fra nå av regnes tannblekemidler som kosmetiske produkter, og det er Mattilsynet som er ansvarlig myndighet. Dersom forbrukere opplever bivirkninger knyttet til bruk av slike produkter skal disse meldes inn til det nærmeste distriktskontor på telefonnummer 06040, melder Mattilsynet og sier videre: Langt de fleste av de tannblekemidlene som er basert på virkestoffet hydrogenperoksid (H2O2) markedsføres i dag som medisinsk utstyr og brukes under overvåkning av tannlege. Slik overvåket bruk er viktig sikkerhetsmessig. Tannblekemidler oppfyller imidlertid ikke definisjonen på medisinsk utstyr etter direktiv 93/42/EØF. Sosial- og helsedirektoratet anbefaler derfor at produkter som inneholder hydrogenperoksid og som skal brukes til tannbleking, ikke merkes som medisinsk utstyr eller markedsføres som et slikt produkt.

Eksterne tannblekemidler oppfyller definisjonen på kosmetiske produkter etter direktiv 76/768/EØF, som er gjennomført i kosmetikkforskriften. Denne forskriften administreres av Mattilsynet, som også fører tilsyn med slike produkter. Mattilsynet kan bestemme at eksterne blekemidler omfattes av kosmetikklovgivningen, selv om de i markedsføring utgir seg for å være medisinsk utstyr. I henhold til kosmetikkforskriften er det ikke tillatt med mer enn 0,1 % H2O2 i tannblekemidler som klassifiseres som kosmetisk produkt. Denne konsentrasjonen er altfor lav til å gi effektiv tannbleking. Den er langt lavere enn H2O2-nivået i de tannblekemidler som i dag markedsføres som medisinsk utstyr. EU-kommisjonen arbeider imidlertid med å endre kosmetikkdirektivet slik at tillatt konsentrasjon økes til effektivt nivå. En slik endring vil føre til at det kommer mange nye tannblekemidler i handelen. Disse vil ha en annen merking enn de som i dag er på markedet, markedsført som medisinsk utstyr. Kommisjonens plan er å gjøre slike produkter midlertidig tillatt under nøye overvåking av utviklingen sikkerhetsmessig. Det vil bli mulig for allmennheten å få tilgang til dem uten nødvendigvis å måtte oppsøke tannlege. Norske myndigheter er betenkt over en slik mulig utvikling som vil kunne åpne for utstrakt misbruk.

Interne tannblekemidler, som føres inn i tannen av tannlege, og bleker tannen innenfra, faller utenom regelverket for medisinsk utstyr og reguleres heller ikke av kosmetikkforskriften. De selges i henhold til bestemmelser gitt under Produktkontrolloven. Tannleger kan i henhold til lov om helsepersonell anvende hvilke som helst produkter i sin tannlegepraksis – også generelle kjemikalier som reguleres av Produktkontrolloven. Ansvar i forbindelse med bruk av produkter i tannlegepraksis faller på tannlegen, avslutter Mattilsynet sin melding 13. februar.