Blich refser mediene etter Sudbø-saken

I en VG-kronikk 22. februar retter tidligere president i NTF, Carl Christian Blich, skarp kritikk mot mediedekningen av den såkalte Sudbø-saken, om juks i forskningen. Det er ikke medienes fortjeneste at liv ikke gikk tapt i kjølvannet av mediedekningen om Jon Sudbø, mener Blich med henvisning til Tønne-saken, og sier at dekningen av Sudbø fikk en livstruende form.

– I bortimot to uker presenteres forskeren med navn og bilde, nærmest som en landssviker av verste sort, og lenge før granskingen av sakens realiteter er kommet i gang, skriver Blich.

Han er også kritisk til intervjuobjektenes bidrag til saken. Mange av dem viste ikke den nødvendige ansvarlighet, men lot seg lede med på journalistenes forutbestemte og forutsetningsfulle presentasjon av virkeligheten, mener han. – Som intervjuobjekt må man ha integritet nok, og vokte seg vel for å bli journalistenes nyttige idiot, skriver Blich.

Han plasserer regjeringen blant intervjuobjektene som etter hans mening burde ha opptrådt mer varsomt. Regjeringen burde ha konsentrert seg om mer prinsipielle spørsmål, for eksempel risikoen for bestilt forskning og tilbakeholding av uønskede data, påpeker Blich, og sier videre: – Samfunnet må uten medienes hjelp kunne forvente at det finnes organer innen forskningsmiljøene som kan håndtere slike saker som avdekkes i miljøet. De må kunne håndteres uten oppslag som disse. Hvis ikke, er det systemet og ikke enkeltmennesket som er hovedproblemet.