Ingeborg Jacobsen, den første

Medarbeiderne, de fleste bunadkledde, benyttet kvelden på Lysebu til å hylle Ingeborg Jacobsen (foran til høyre) med taler og sanger. Foto: Gudrun Sangnes.

Den første kvinnelige president i NTFs historie (1986 – 92), den første og hittil eneste professor i traumatologi i Norge, den første og hittil eneste kvinnelige dekan ved Det odontologiske fakultet i Oslo (1993 – 99) – dette er bare et lite utsnitt av Ingeborg Jacobsens curriculum vitae. I tillegg kan det nevnes at hun var en av de fire første med spesialutdanning i barnetannpleie og at hun var sentral i arbeidet med å få gjennomført spesialiteten i pedodonti. Videre sørget hun for at den «lille grønne» som kom på 80-tallet, ble lagt til grunn for likestillingsarbeidet i NTF. Blant tannleger rundt i landet er hun ikke minst kjent som kursgiver og foredragsholder gjennom 35 år.

Nå har hun fylt 70, og ved semesterslutt i første uke av februar forlot hun stillingen som professor på Avdeling for pedodonti og atferdsfag ved fakultetet i Oslo. Hun ville ikke vært Ingeborg Jacobsen om avslutningen hadde foregått med brask og bram. Ingeborg foretrakk å samle alle ansatte og andre med tilknytning til avdelingen til et todagers seminar om traumer – med vektlegging av hva hver enkelts innsats betyr når pasienten kommer med et traume. Men selv om hun sluttet i sin stilling på fakultetet, slipper hun ikke faget helt – de som følger traumemodulen i TSE i 2006 vil fortsatt ha glede av en dyktig foreleser.