§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Redusert arbeidstid i solopraksis og ansatte

Spørsmål: Jeg arbeider selvstendig i egen praksis og har en ansatt tannhelsesekretær i full stilling. På grunn av små barn og mann som er mye borte kunne jeg tenke meg å redusere arbeidstiden min til 90 % ved å ta fri en dag annenhver uke. Hvordan er dette i forhold til min ansatte, er det mulig å redusere hennes stillingsstørrelse og lønn tilsvarende uten at jeg er på kant med loven?

Svar: I utgangspunktet må en eier kunne innskrenke sin virksomhet selv om det kan innebære at en ansatts stilling må reduseres. Dette er helt opplagt dersom eieren har en saklig grunn for innskrenkningen og det ikke er andre sysselsettingsmuligheter i virksomheten for den ansatte.

I ditt tilfelle må dette være kurant da du har en saklig grunn for innskrenkningen og den ansatte får tilbud om 90 % lønn og arbeidstid. Dersom du senere ønsker å utvide arbeidstiden, vil den ansatte ha fortrinnsrett til å utvide stillingen.

Du bør informere arbeidstakeren om dine planer så snart som mulig.