Svensk forslag om økt støtte til voksne

Del to av den tredelte svenske utredningen om offentlig støtte til tannhelsetjeneste ble overrakt den svenske helseministeren 30. juni. Der heter det at et fastprissystem er det som best sikrer pasientene forutsigbare utgifter. Samtidig foreslås å innføre beskyttelse mot høye kostnader for voksne mellom 20 og 64 år.

Når det gjelder fastpris, legges det opp til en dialog med de berørte parter om mulige løsninger, for å komme tilbake med ytterligere forslag i sluttutredningen som legges frem i desember i år. Det foreslås videre å stimulere de fastprissystemene som allerede finnes i enkelte fylker.

Eftersom det sannsynligvis kommer til å ta lang tid å innføre fastprissystemet, vil det i overskuelig fremtid komme til å finnes parallelle systemer innen den statlige trygdeordningen, heter det i en pressemelding fra den svenske regjeringen. Videre sies det at utredningen foreslår at forandringene skal utgå fra dagens stykkprisbaserte erstatningssystem.

I mars i år leverte utredningsgruppen et forslag om grunnstøtte til såkalte tannhelsebesøk, som etter forslaget ikke skal koste pasienten mer enn to hundre kroner.

Delutredning to foreslår at beskyttelsen mot høye kostnader utformes slik at de som har utgifter på mellom tre og 25 tusen kroner får refundert 50 prosent, mens de som har kostnader på over 25 tusen skal få refundert 85 prosent av kostnadene.

Bruttokostnaden for den nye støtteordningen, inkludert grunnstøtteforslaget som kom tidligere i år, er beregnet til 4,6 milliarder svenske kroner i året. Per i dag er den svenske statens trygdeutgifter til tannhelse for voksne 1,1 milliarder kroner.

Når det gjelder gruppen over 65 år og personer med stort behov for tannhelsetjenester på grunn av funksjonshemning eller langvarig sykdom, vil utredningen komme med forslag i tredje og siste del, som legges frem i desember.

Samtidig med at utredningen forslår et fastprissystem sier den også at den frie prissettingen bør beholdes. Det foreslås at det innføres referansepriser som skal ligge til grunn for beregningen av den statlige erstatningen ved høye kostnader. Referanseprisene skal også fungere som sammenligningspriser for pasientene, og i den forbindelse foreslås det at forbrukermyndighetene utvikler en prissammenligningstjeneste på Internett.

Utredningen sier at den statlige styringen med tannhelsetjenesten er svak og oppsplittet, og kommer med flere forslag til skjerpet styring og oppfølging samt tiltak til forbedret statistikk og forslag om hvordan pasientens stilling på tannhelsemarkedet kan styrkes.

Det understrekes også at de nye foreslåtte støtteordningene bør innføres samlet for å unngå at reformen oppfattes som kronglete og uoversiktlig. Utredningen foreslår at de nye ordningene innføres tidligst i løpet av første kvartal 2008.