Saklig debatt på ryddig møte

For tannlegene ble foreningsåret 2005 avsluttet med et ryddig og godt gjennomført representantskapsmøte, preget av saklige diskusjoner og valgkamp mellom to visepresidentkandidater.

Christian Danielsen og Ivar Hoff debuterte som ordførerkollegium, og gjennomførte i ordnede former.

Åtti stemmeberettigede representanter for lokalforeningene var samlet i Holmenkollen 18. og 19. november. Med ordførerkollegium, hovedstyre, sekretariatsansatte og gjester talte forsamlingen 112 personer.

Representantene tok protokollen fra siste representantskapsmøte, presidentens orientering om aktuelle saker, ordførerens og hovedstyrets beretning og beretningene fra råd, utvalg og komiteer til etterretning. Flere av representantene etterlyste imidlertid den offentlige utredningen om offentlig engasjement på tannhelsefeltet (NOU 2005: 11) som egen sak på representantskapsmøtet. Representantene ønsket å debattere NTFs videre arbeid med å få gjennomslag for foreningens synspunkter, og etter at de ble gjort kjent gjennom høringssvaret til Helse- og omsorgsdepartementet høsten 2005.

NTFs arbeidsprogram for 2006 – 07, slik det ble vedtatt, er gjengitt på annet sted i denne utgaven av Tidende. NTFs nye hovedstyre fikk også noen oversendelsesforslag fra representantskapet, som de vil behandle og ta stilling til i tur og orden.

Blant annet skal det, etter forslag fra Bent Thv. Gerner fra OTS, vurderes om vitenskapelig ansatte ved fakultetene skal kunne være medlem i spesial- eller spesialistforeningene uten å være medlem av NTF. Eventuelt om de kan være medlem med en redusert medlemsavgift. Saken er blitt aktuell etter at Forskerforbundet gikk ut av Akademikerne.

Bjørn Sæther fra Buskerud TF foreslo at tannleger som har sluttet i sin virksomhet, altså pensjonistene, skal kunne fortsette å være medlemmer av NTF uten å betale kontingent. Forslaget sier imidlertid videre at de må betale for Tidende dersom de ønsker å få det tilsendt. I dag, etter representantskapets vedtak i 2004, betaler pensjonistmedlemmene i NTF det som er beregnet å være det tidsskriftet koster.

Jørn André Jørgensen fra Telemark TF foreslo for det nye hovedstyret, som han selv ble valgt inn i, at teksten som omhandler finansiering i arbeidsprogrammet skrives om. Tiltakene som Jørgensen foreslo at NTF skal arbeide for er: en forenkling av regelverket og administrasjonen rundt trygdefinansiering, en mer reell fastsetting av departementets honorartakst basert på faktiske kostnader i tannhelsetjenesten og de reelle markedsbaserte takster og en styrking av finansieringen av Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT). Et fjerde tiltak er at dersom DOT tildeles nye oppgaver, må disse fullfinansieres gjennom statlige bevilgninger.

Aslak Kringegarden fra Vestfold TF vil at NTF skal arbeide for å opprettholde og styrke en bredt faglig anlagt grunnutdanning, og spesielt arbeide for at implantatforankret protetikk inngår som en naturlig del av denne.

Jan Line fra Aust-Agder kom med forslag om å arbeide for at trygdens krav om spesialistkompetanse ved protetisk implantatbehandling fjernes. Et annet forslag fra samme representant var at man tar NTFs etiske regler opp til revidering, spesielt med hensyn til dagens praktisering av paragraf 13 om annonsering, tredje ledd, som lyder: En tannlegepraksis skal fortrinnsvis betegnes med eiers navn. Lokalforeningen kan gi tillatelse til annen betegnelse. Lokalforeningens avgjørelse kan ankes inn for NTFs råd for tannlegeetikk.

Jan Line fra Aust-Agder er ofte på talerstolen på representantskapsmøtene.

Kjetil Tednes fra Vest-Agder TF ønsker at de etiske reglene presiserer at plikten til å delta i organiserte vaktordninger begrenses til de tilfeller hvor medlemmet tilbys personlig ansettelse hos en ansvarlig arbeidsgiver.

Knut Haga fra Hedmark TF foreslo ganske enkelt at NTF skal arbeide for at grunnlønnen i Den offentlige tannhelsetjenesten økes betraktelig de nærmeste årene, mens Arnt Einar Andersen fra Sør-Trøndelag TF ønsket at NTF skal bidra til at privatpraktiserende tannleger etablerer internkontroll og kvalitetssikring samt vedlikehold av sine systemer.

Av- og påtroppende president konfererte hyppig under møtet.

Ellen O. Kjøsnes fra Oppland TF foreslo at NTF vurderer mulige tiltak som kan stimulere medlemmer til å påta seg tillitsverv, og drøfte om det er prinsipielt riktig med økonomisk godtgjørelse for slike verv. Kjøsnes ønsket videre at det vurderes om tillitsvalgte som velges lokalt for to år av gangen, skal ha ansvar for klagesaker og lokale lønnsforhandlinger.

Lederen av NTFs fagnevnd, Nina Wiencke Gerner, foreslo at NTF skal drive opplysende, holdningsskapende arbeid overfor sine medlemmer når det gjelder pasienter med hiv og aids, slik at disse pasientene ikke skal bli avvist eller møte uheldige reaksjoner hos tannhelsepersonell. Det er videre et ønske at NTF skal holde medlemmene oppdatert på hiv- og aidspasientenes rettigheter til pliktmessig stønad til tannbehandling fra Folketrygden.

Nye regler for ansettelse av generalsekretær og redaktør

Representantskapet behandlet sakene om ansettelsesmyndighet for stillingen som generalsekretær i NTF og redaktør av NTFs Tidende hver for seg. Det ble vedtatt at hovedstyret skal ha ansettelsesmyndighet for både generalsekretær og redaktør. Det ble også vedtatt ny instruks for redaktøren av Tidende, som åpner for at det kan ansettes redaktør uten odontologisk bakgrunn. Hovedstyret kan i tillegg eventuelt ansette en vitenskapelig redaktør med odontologisk bakgrunn i deltids stilling.

Svangerskap og fødsel ikke med i sykehjelpsordningen

Styret i Sykehjelpsordningen for tannleger og NTFs hovedstyre foreslo for representantskapet å endre vedtektene for ordningen, slik at det kunne åpnes for utbetaling i forbindelse med svangerskap og fødsel. Forslaget falt da 58 stemte for og 21 stemte mot. Det ble imidlertid vedtatt mot 8 stemmer at det skal utbetales sykehjelp også når medlemmet er 50 prosent ufør eller mer, mot dagens ordning som krever 100 prosent sykemelding.

Pause og frisk luft i solnedgangen.

Tekst:
Ellen BeateDyvi 
Foto:
GudrunSangnes