Leder, NTFs fagnemnd:

Kyss frosken!

I skrivende stund fordøyer jeg inntrykkene fra utstillingen alle snakker om, Kyss frosken. Forvandlingens kunst. Jeg fikk assosiasjoner til vårt eget landsmøte, som også trekker tråder bakover og fremover og viser at alt er i endring. Ledelsen ved Nasjonalmuseet ønsker at utstillingen skal være både inviterende og engasjerende. Jeg ønsker det samme for vårt landsmøte. «Kyss frosken» og erfar at NTFs landsmøte i Oslo lokalisert til Norges Varemesse på Lillestrøm er et godt valg. Før du vet ordet av det er du enig med oss som arrangerer dette møtet, om at landsmøtearenaen står frem som en «vakker prins.»

VELKOMMEN.

NTF ønsker velkommen til et nytt landsmøte. Arrangementet er etter hvert blitt så stort, at vi trenger mye plass. Fjorårets erfaring og tilbakemeldinger har gitt oss mye nyttig informasjon som vi har forsøkt å ta hensyn til. Lokalene er luftige, romslige og moderne og gir oss mulighet til å forvandle lokalitetene til vårt formål. Våre utstillere var meget godt fornøyd i fjor. Jeg vil benytte anledningen til å takke alle utstillere som gjør dette landsmøtet mulig i den form det etter hvert har fått.

FAGET I SENTRUM.

Det sentrale for oss i fagnemnda er å gi NTFs medlemmer et godt og variert fagprogram. Vi håper alle finner noe av interesse. For fjerde gang lager vi forkurs dagen før åpningen, et kurs i moderne protetikk med vekt på kliniske tips for allmennpraktikeren. Samtidig er det et kurs i protetikk for tannhelsesekretærer, slik at de kan lære å tilrettelegge og delta aktivt i behandlingen. Disse kursene foregår på Radisson SAS Plaza hotell. Vi har også i år en egen fagdag for tannhelsesekretærer på selve landsmøtet, så pass på at sekretærene også får studere programmet. Noe av min intensjon som leder, er å vise at vi er akademikere som engasjerer oss sterkt i vårt fagområde, men at vi også har evnen til å skue ut over eget fagfelt og speile noe av det samfunn som omgir oss. Derfor benytter vi i enkelte sesjoner kunstnere som innledere.

SAMLE TIMER.

Siden forrige landsmøte har representantskapet vedtatt retningslinjer for etterutdanning. Det burde være gode muligheter til å samle timer på landsmøtet. Både forkurs og landsmøteforedrag kan registreres. Skjema for egenregistrering finner du på NTFs nettside.

ARBEIDSLIVSERFARING OG VISJONER.

Torsdag etter åpningen har vi en sesjon om erfaringer fra arbeidslivet – rettigheter og plikter. Skuespiller Finn Schau innleder med å lese fra Erlend Loes bok Doppler, der han beskriver en person som er «flink til alt» og som til slutt møter veggen. Enkelte tannleger kjenner seg kanskje igjen i dette «dyktighetssyndromet». NTFs generalsekretær, Bjørn N. Røtnes, deltar med eget innlegg og er også moderator for sesjonen. Fredag har vi en sesjon kalt Visjoner i odontologien. Her vil kjente professorer innen vårt fagfelt trekke tråder bakover, men fremfor alt gi signaler om hvordan de tenker seg fremtiden for odontologien. Presidenten, Carl Chr. Blich, er moderator, og skuespiller Lise Fjeldstad innleder med et kunstnerisk program inspirert av sesjonens tematikk.

TSUNAMIEN.

UNICEF Norges generalsekretær, Kjersti Fløgstad,skal snakke om det arbeid som denne organisasjonen har gjort for å hjelpe flomrammede kvinner og barn etter tsunamien i Sørøst-Asia. Vi ønsker å vise at vi tenker globalt og kan løfte blikket ut over eget fagområde. Det passer også godt inn i vårt fagprogram, fordi vi skal ha en rapport fra det arbeid som norske tannleger har gjort med identifisering av de døde etter denne katastrofen.

NTFs INFORMASJONSMØTE

vil i år være viet utredningen av tannhelsetjenesten i Norge og NOUen som ble lagt frem 15. juni. Utvalget som nå kalles Tannhelsetjenesteutvalget, har opptatt mange under prosessen, og det har knyttet seg stor spenning til forslagene utvalget går inn for. Er det slik at tannhelsetjenesten må reguleres og mye må forandres? Eller fungerer det meste bra som det er? Vi skaffer innledende «holmgjengere», og du får anledning til å stille spørsmål til panelet.

FAG OG FEST.

Et landsmøte gir deg anledning til faglig påfyll, både i foredragssalene og på Nordental – og til å møte kolleger og delta i det sosiale om kvelden. I år har landsmøtekomiteen på torsdag satset på Kamerataften på Smuget, et meget populært utested i Oslo. Fredag kan du få med deg Are Kalvøs forestilling Det folk vil ha på Det Norske Teatret. Ikke la disse mulighetene gå fra deg når du først er i Oslo. Først til mølla! Velkommen til Oslo på NTFs landsmøte og Nordental 2005!

Nina WienckeGerner 

Leder NTFs fagnemnd