Råd for spesialistutdanning anbefaler syv spesialiteter

Råd for spesialistutdanning av tannleger ga i møte 12. mai sitt enstemmige råd om fremtidig odontologisk spesialiststruktur. Rådet anbefaler at odontologi har følgende spesialiteter: endodonti, kjeve- og ansiktsradiologi, kjeveortopedi, oral kirurgi og oral medisin, pedodonti, periodonti og protetikk.

I spesialitetene endodonti, periodonti og protetikk forutsettes det at en tredjedel av utdanningstiden benyttes til kompetanseheving i tilgrensende fagområder.

Alle spesialistutdanningene er fulltidsstudier med vekt på tverrfaglighet og randsonefag. Det skal legges vekt på å desentralisere utdanningene så langt dette er mulig uten å renonsere på faglig kvalitet. Bruk av kompetansesentra og moderne kommunikasjonsteknologi kan være viktige virkemidler i desentraliseringen.

Rådet anbefaler videre at det utvikles og utprøves en spesialitet i klinisk odontologi basert på fagområdene periodonti, endodonti og protetikk.

Et forslag fra fylkestannlegene, som det først ble stemt over, og som falt mot tre stemmer, anbefalte disse spesialitetene: oral kirurgi og oral medisin, kjeveortopedi, pedodonti, klinisk odontologi og kjeve- og ansiktsradiologi.

Rådet ba også Tannlegeforeningen, i samarbeid med De odontologiske fakulteter, å utvikle og gjennomføre kvalifiseringskurs for allmenntannleger som vil kvalifisere seg til å utføre implantatprotetisk behandling der trygden gir økonomisk stønad. Rådet anbefalte videre at det opprettes en godkjenningsordning som skal gi tannleger som mener å ha ervervet reell kompetanse i implantatprotetikk, midlertidig godkjenning inntil de har gjennomført kurset. Tannlegeforeningen ble bedt om å administrere godkjenningsordningen.

Videre anbefalte rådet at periodontister med spesialistutdanning etter 1993 får godkjenning til å utføre enklere implantatkirurgisk behandling for trygdens regning. De odontologiske fakulteter ble bedt om å utarbeide et kurs for periodontister med spesialistgodkjenning fra før 1993. Det ble også anbefalt en godkjenningsordning for disse. Ordningen vil tilsvare godkjenningsordningen for allmenntannlegene, men vil være en fast ordning.