Skattereformen – Akademikernes høringssvar

eg har tidligere gitt en orientering om den nye skattereformen, se Tidende nr. 4. I orienteringen ble det pekt på at skattleggingen av selvstendig næringsdrivende ikke var endelig vedtatt av Stortinget. Det såkalte Uttaksutvalgets innstilling skulle på høring før endelig vedtakelse. Akademikerne – F har avgitt forslag til høringssvar til Akademikerne.

Akademikerne har deretter avgitt følgende høringssvar til departementet:

«Akademikerne legger stor vekt på forbedring av rammebetingelsene for å starte og drive selvstendig næringsvirksomhet. Akademikerne anser gode rammebetingelser for gründere og småbedrifter som helt sentralt for et velfungerende arbeidsliv.

Fra 2006 vil mange personlig næringsdrivende stå overfor strengere skattesystem enn i dag. Som eksempel kan nevnes endringer i trygdeavgiften på høye næringsinntekter, forslag om å ta bort lønnsfradraget mv. I tillegg kommer effekten av merverdiavgiftsreformen, som berører mange enkeltpersonforetak ved at det ble innført merverdiavgift på salg av tjenester. Næringdrivende har ikke minstefradrag og har dermed ikke fått glede av de skattelettelser som er gitt lønnsmottakere og pensjonister i form av økt minstefradrag.

Akademikerne er uenig med utvalget i at uttaksbeskatning ikke er egnet for enkeltpersonforetak. Den modell utvalget har valgt innebærer at all inntekt – med noen modifikasjoner – ved personlig næringsdrift i enkeltpersonforetak er gjort skattepliktig som personinntekt. I resultat er denne modellen temmelig lik delingsmodellen, men med det viktige unntak at lønnsfradragsordningen oppheves.

Akademikerne mener at det også for enkeltpersonforetak burde vært innført samme uttaksbeskatning som for ansvarlige selskaper. Det foreliggende forslag vi trolig medføre at de fleste selvstendig næringsdrivende vil opprette AS eller ansvarlige selskap. Forslaget bryter med prinsippet om at organisasjonform ikke skal være avgjørende for beskatningen. Akademikerne er derfor uenig i den valgte beskatningsmodell for enkeltpersonforetak.

Akademikerne vil peke på at enkeltpersonforetak er det gründere bruker i startfasen. Akademikerne mener den foreslåtte modellen vil virke hemmende på innovasjon og nyskaping.»

Knut S.Kjølstad 

Advokat, NTF