Tannhelsens plass i partiprogrammene for perioden 2005 – 2009

De fleste partier har i løpet av mars, april og mai avholdt sine landsmøter der nye partiprogrammer er vedtatt. De nye programmene danner partienes politiske grunnlag ved årets stortingsvalg og i de fire neste årene. For Den norske tannlegeforenings medlemmer er det av interesse å vite hva de ulike partiene mener om tannhelsefeltet. Av den grunn har sekretariatet foretatt en gjennomgang av partiprogrammene for å se hvilke syn som råder på tannhelsefeltet.

For ordens skyld nevnes det at noen partier i skrivende stund har avsluttet landsmøtene. Gjennomgangen baserer seg derfor delvis på programutkast, men trolig blir forslagene i stor grad vedtatt slik de er fremlagt. Flere partier har en generell helse- og sosialpolitikk som vektlegger forebygging og ivaretakelse av svake grupper. Det kan få innflytelse også for tannhelsefeltet, men her omtales kun de deler av partiprogrammene som eksplisitt sier noe om tannhelse.

Sosialistisk Venstreparti

Sosialistisk Venstreparti avholdt sitt landsmøte i Kristiansand den 3. april i år og programmet som ble vedtatt innebærer at SV går inn for en betydelig tannhelsereform, men en gradvis gjennomføring. I programmet fremgår at:

«SV vil at sykdommer i munnhulen og tannreparasjoner skal sidestilles med øvrig helsetjeneste, og finansieres på samme måte. I første omgang skal ungdom opp til 21 års alder ha gratis tannhelsetjeneste, inkludert utgifter til tannregulering. I tillegg skal omfattende tannlegebehandling i større grad refunderes, slik at ikke tannlegeutgifter skal føre til store økonomiske problemer for den enkelte. Deretter skal en andel av utgiftene dekkes inntil målet om full likestilling med andre helsetjenester er nådd».

SV vektlegger forebygging generelt, og det har betydning for tannhelsefeltet. Som det fremgår har SV satt som mål å gjennomføre betydelige endringer.

Arbeiderpartiet

I Arbeiderpartiets program har ikke sekretariatet funnet noen direkte omtale av tannhelsefeltet. Programmet inneholder generelle formuleringer om velferdspolitikk som naturligvis kan få innvirkning også på tannhelsefeltet, men noen omtale av tannhelsepolitikk inneholder programmet ikke. På landsmøtet ble det tatt opp et forslag om mer støtte til tannbehandling, men noen formulering ble ikke programfestet.

Senterpartiet

I Senterpartiets program fremgår elementer av tannhelsepolitikk i flere av programdelene. Under kapittelet om velferdspolitikk fremgår at partiet ønsker å:

  • Styrke den offentlige tannhelsetjenesten gjennom å utvide eldres rettigheter og ved at det gis refusjon for nødvendig tannpleie til økonomisk svake grupper.

  • At utgiftene til tannlegebehandling i større grad dekkes av folketrygda.»

I programdelen som angår ungdom og helse har partiet fastsatt som målsetning at:

  • Skolene skal ha tilbud om gratis frukt og grønt til elevene. Det skal være tilgjengelig kildevann i klasserom/vrimleareal.

  • Brusautomater i grunnskolen forbys.»

Partiet har dermed både forslag om styrking av selve tannhelsetjenesten og forebyggingstiltak innrettet for barn og ungdom.

Venstres program

Venstre hadde ikke omtalt tannhelsefeltet i sitt opprinnelige programforslag, men under landsmøtet den 17. april i Molde ble det vedtatt å ta følgende formulering inn i programmet:

«Norge er det eneste landet i Vest-Europa som ikke har offentlig finansiert tannhelsetjeneste. Det er et problem at mange fattige i Norge unnlater å oppsøke tannlege på grunn av høye kostnader. Venstre mener at det er på tide at Norge innfører offentlig finansiert tannhelsetjeneste og Venstre vil derfor utrede spørsmålet om offentlig dekning av nødvendige utgifter til tannhelsebehandling.»

Venstre er dermed et av de partier som vil vurdere reformer. I partiprogrammet nevnes for øvrig også behovet for helsepersonell, og tannleger nevnes i denne sammenheng:

«Flere utkantstrøk mangler stabil dekning av allmennlege, tannlege, jordmor og sykepleiere, og mange sykehus utenfor sentrale strøk har rekrutteringsproblemer. Det er derfor viktig at utdanning av helsepersonell planlegges i et langsiktig perspektiv, basert på en vurdering av hva vi faktisk trenger. Med økende spesialiseringsgrad er det viktig at man vurderer behovet for fortsatt generalistkompetanse. Det vil fortsatt være behov for at utenlandsk helsepersonell ønsker å jobbe i Norge, og da er det viktig å sørge for at disse er tilstrekkelig kvalifisert i forhold til norsk språk og lovgivning.»

Kristelig Folkeparti

Av Kristelig Folkeparti sitt program fremgår at de vil styrke Den offentlige tannhelsetjenesten, men programmet røper ikke mer om hva dette innebærer. Kristelig Folkeparti er imidlertid ett av de partier som vil satse på en helsepolitikk basert på forebygging, og forebygging på tannhelsefeltet inngår trolig i denne generelle målsetningen. Kristelig Folkeparti er et av de partier der gjennomgangen har basert seg på programutkastet, så det er uvisst om det er vedtatt noen endringer eller tilføyelser under landsmøtet som fant sted i Tønsberg i slutten av april.

Høyre

Til Høyres landsmøte den 6.–8. mai i år var det innkommet flere forslag om tilføyelser og endringer knyttet til omtalen av tannhelsefeltet. Programutkastet ble imidlertid vedtatt i den form det var fremlagt. I Høyres program fremgår følgende om tannhelse:

«Det er positivt at den enkelte tar ansvar for sin egen tannhelse, og Høyre vil derfor ikke innføre en generell statlig medfinansiering av tannhelsetjenesten. I stedet bør målrettede støtteordninger videreutvikles. Det bør vurderes å inkludere flere sykdomssituasjoner i støtteordningene. For å sikre tjenester nær brukerne, vil Høyre gi kommunene ansvar for tannhelsetjenesten».

Høyre vil dermed i vesentlig grad videreføre dagens finansieringsordning, men med en viss styrking av trygdeordningene. Det er også av interesse at tilknytningen for Den offentlige tannhelsetjenesten foreslås lagt til kommunene.

Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiet avholder sitt landsmøte i Ålesund den 20.-22. mai. Derfor er det i skrivende stund ikke avklart hvordan programmet endelig vil se ut. I programforslaget er tannhelse imidlertid viet betydelig plass. Under overskriften tannhelsetjenesten skrives følgende:

«Målene i tannhelseloven om et offentlig tannhelsetilbud i hele landet, er i ferd med å forvitre. På kort sikt vil problemet måtte løses med adekvat lønn og tilfredsstillende arbeidsvilkår. På lengre sikt kan man tenke seg at tannhelsetjenesten finansieres gjennom stykkpris.

Det er urimelig at for eksempel uforskyldte tannskader fullt ut må dekkes av den enkelte pasient, mens selvpåført skade for eksempel påført i en slåsskamp dekkes fullt ut av samfunnet. Det er likeledes dypt urimelig at personer med kroniske sykdommer som i negativ grad påvirker tannhelsen, i svært liten grad får nyte godt av ytelser fra fellesskapet. Fremskrittspartiet vil i programperioden gå igjennom tannhelselovgivningen for å utrede mulige refusjonsordninger.

Det er påvist alvorlige mangler i det lovfestede tannhelsetilbudet til eldre pleietrengende pasienter. Fremskrittspartiet ønsker å styrke tannpleietilbudet til denne gruppen, slik at intensjonene i tannhelseloven som en rettighetslov, kan innfris.

Fremskrittspartiet vil:

  • Innføre stykkprisfinansiering i tannhelsetjenesten.

  • Utrede mulige refusjonsordninger innen tannhelse.

  • Styrke tannhelsetilbudet til pleietrengende pasienter.»

Fremskrittspartiet er dermed ett av de partier som har betydelige planer for tannhelsetjenesten og som vier dette området en relativt stor plass i sitt partiprogram. Som nevnt er ikke partiets landsmøte avholdt, men det er ingen grunn til å tro at hovedinnholdet i programforslaget blir vesentlig endret.

Dag E.Reite 

Spesialrådgiver/advokatfullmektig, NTF