Fylkesskattekontoret utvider kontrollene:

Østfoldtannlegene får gjennomgå

Skatteetaten i Østfold gjennomførte i 2004 kontroller hos tannleger i Fredrikstad. I år er kontrollaktivitetene utvidet til å omfatte hele fylket. Etter funn gjort hos 17 østfoldtannleger i mars, der det ble avdekket regnskapsfeil hos 16, har kontrollsjef Erik Nilsen ved Østfold fylkesskattekontor besluttet at kontrollene skal fortsette.

Avdelingssjef Erik Nilsen i kontrollavdelingen ved Østfold fylkesskattekontor fortsetter kontrollen av tannlegene, etter at det er avdekket mye feil i regnskapene.

Som regel kommer kontrollørene, minst to av gangen, på besøk til tannlegene uten å varsle besøket på forhånd. Kontrollørene prøver likevel å gjennomføre kontrollene så skånsomt som mulig, og på en måte som gjør at pasientene ikke skal merke hva som foregår. Hvis de kommer til en praksis der venteværelset er fullt, snur de ofte i døren, og kommer heller tilbake på et senere tidspunkt. Av og til gjennomfører de kontrollene etter stengetid, og av og til parallelt med at tannlegen fortsetter pasientbehandlingen.

– Er tannlegene dere besøker tilfeldig valgt, eller går dere etter lav omsetning eller andre ting dere synes ser mistenkelig ut?

– Helt tilfeldig er det aldri. Vi har våre utvalgskriterier, uten at jeg vil gå nærmere inn på hva de er.

– Hva er det dere har funnet hos tannlegene i Østfold så langt?

– Vi er foreløpig i en tidlig fase, men jeg vil samtidig si at jeg synes at vi finner litt for mange feil. Det er også grunnen til at vi nå har valgt å utvide kontrollene. Vårt mål er å sikre etterlevelsen gjennom å få tannlegene til å følge det regelverket som gjelder. Avdekkingen av mange regnskapsmessige feil gjør oss urolige, og vi ser at det er behov for informasjon. Samtidig må jeg legge til at vi vil foreslå inntektsøkning der det vi finner i de konkrete kontrollene tilsier det.

Derfor har vi også informert tannlegenes lokalforening om hvilke formelle og materielle feil vi har avdekket, slik at de kan spre det videre til sine medlemmer, som forhåpentlig bringer tingene i orden til vi kommer. Det er vårt ønske. Men når ting ikke er i orden, må vi bruke de sanksjonsmulighetene vi har.

– Kommer det til straffesaker i Østfold?

– Foreløpig ser det ikke slik ut. Men vi har funnet saker i hundretusenkronersklassen, der det går mot tilleggsskatt. Det blir fort til at det man har tatt ut i svart inntekt, og unndratt beskatning i første omgang, må tilbakebetales i skatt i sin helhet, og vel så det, gjennom ordinær skatt, tilleggsskatt og renter.

– Begår tannlegene feil bevisst, eller er regelverket så komplisert at det er vanskelig å gjøre alt rett?

– De uregelmessighetene vi finner kan grovt sett sorteres i tre kategorier: Vi har noen der vi er sikre på at det dreier seg om ren uvitenhet, så er det dem vi er usikre på, og så er det dem som vi er sikre på begår feil bevisst.

Også når det gjelder de førstnevnte, stusser vi når det gjelder tannlegene. Dette er antatt seriøse personer med høyere utdanning. Vi synes det er rart at de ikke i større grad søker råd hos profesjonelle når det gjelder regnskapsførsel. Alle må søke råd hos fagfolk når det er noe de ikke kan selv. Det er for eksempel derfor vi andre går til tannlegen.

Når det gjelder regnskapsførere, er de for lite opptatt av hva som skjer ute i virksomheten. De forholder seg nærmest utelukkende til de bilagene de mottar. Det synes vi er for snevert, og dette har vi tatt opp med dem også.

– Mottar dere tips fra pasienter?

– Ja, særlig etter medieoppslag, som vi hadde en del av etter kontrollene i mars. Da kommer det mange tips fra publikum. Det er ikke alle som er like godt begrunnet, men vi har gode rutiner når det gjelder å vurdere innholdet og seriøsiteten i slike tips. Det som imidlertid kan sies generelt, er at vi merker en tendens til mindre toleranse for svart økonomi i befolkningen. Det synes vi er en positiv utvikling.

– Samarbeider dere med andre fylker når det gjelder tannlegekontrollene?

– Vi vet at det har vært, planlegges eller pågår kontroller i andre fylker. Selv har vi primært samarbeidet med Oslo, som er nærmest oss geografisk, og som også er der de er kommet lengst. Det skal forresten bli interessant å se hvordan landet for øvrig ser ut, sammenlignet med hovedstaden. Foreløpig har vi ingen saker her som er i nærheten av de største i Oslo. Det er kanskje lettere å gjemme seg bort i en storby. Men også her har vi funnet noen ekstreme tilfeller der hele dagsomsetningen har befunnet seg i tannlegens egen lommebok.

– Har du et råd til tannlegene som nå kanskje er redde for å få besøk av dine kontrollører?

– Jeg kan bare si at er alt i orden, er det liten sjanse for å få kontroll. Hvis vi likevel kommer og finner at regelverket etterleves, vil de ikke merke mer til oss, lover Erik Nilsen.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi