Akademikerne med utredning om pensjonsordninger for selvstendig næringsdrivende

Akademikerne–F har initiert en utredning omprivate pensjonsordninger med særlig vekt på forholdene for selvstendig næringsdrivende.

Hovedpunktene i utredningen kan sammenfattes slik: Det pågår arbeid som kan medføre omfattende endringer av folketrygden. Dette leder igjen til at viktige sider ved regelverket for private pensjonsordninger blir vurdert. Regelverket for private pensjonsordninger styrer i stor grad pensjonsordninger for selvstendig næringsdrivende og deres ansatte. Det forventes innført en ny ordning med obligatorisk tjenestepensjon for alle ansatte fra 01.01.2006. Dette vil få stor betydning både for de næringsdrivende og de ansatte.

Akademikerne legger stor vekt på forbedring av rammebetingelsene for å starte og drive selvstendig næringsvirksomhet. Mulighetene for å ha pensjonsordninger på nivå med andre grupper kan være av stor betydning for evne og vilje til å starte egen næringsvirksomhet. Også et enkeltmannsforetak uten ansatte må derfor kunne ha en pensjonsordning fra etablering av virksomheten.

Formålet med dette dokumentet er å gi en oversikt over forhold for private pensjonsordninger som det kan være aktuelt å endre samt å redegjøre for de løsninger Akademikerne arbeider for å få gjennomført.

2005 kan bli et avgjørende år for fastsettelse av nye rammer for privat pensjonering og organisering av private pensjonsordninger.

Viktige begivenheter i 2005 er:

– Stortingsbehandling av St. meld. nr. 12 Pensjonsreform – trygghet for pensjonene. Meldingen er Regjeringens oppfølging av Pensjonskommisjonens innstilling.

– Utarbeidelse av lovproposisjon om obligatorisk tjenestepensjon for alle arbeidstakere i privat sektor og behandling av saken i Stortinget.

– Utarbeidelse av lovproposisjon om pensjonskassers virksomhet og behandling i Stortinget.

Akademikernes syn på viktige spørsmål

– Akademikerne støtter innføring av obligatorisk tjenestepensjonsordning for alle arbeidstakere fra 01.01.2006.

– Betingelsene for medlemskap i obligatorisk ordning må følge gjeldende lover om foretakspensjon og innskuddspensjon

– Adgang til medlemskap i pensjonsordning for alle førtidspensjonerte må gjeninnføres slik at det blir rett til pensjonsopptjening til 67 år (for alle førtidspensjonerte).

– Selv om selvstendig næringsdrivende må innføre obligatorisk pensjonsordning for sine ansatte, må det ikke være plikt for arbeidsgiver selv til å være medlem i pensjonsordningen.

– Det må innføres rett til fleksibel selvvalgt uttak av pensjon fra 62 år. Løpetiden må kunne begrenses til 10 år slik som i gjeldende pensjonslover.

– Det må være adgang til å kreve at arbeidstakerne betaler del av pensjonspremien både i foretakspensjonsordning og innskuddspensjonsordning. Dette vil lette innføring av obligatorisk tjenestepensjon.

– Alle foretak – også enkeltmannsforetak uten ansatte – må ha rett til å ha tjenestepensjonsordning etter pensjonslovene.

– Det må åpnes adgang for flere foretak til å gå sammen om å etablere felles pensjonskasse (avtalebasert pensjonssamarbeid).

Disse synspunkter vil Akademikerne og medlemsforeningene fremme i tilknytningen til det gjenstående arbeid med å utarbeide et nytt regelverk for pensjoner.

Knut S.Kjølstad 

advokat, NTF