Ortodonti. Varför? När? Hur?

Bengt Mohlin, Marie Follin og Catharina Hagberg:

Denne svenskspråklige læreboken i kjeveortopedi er skrevet for studenter og allmenntannleger. Boken er klinisk rettet og i de 13 kapitlene er hovedvekten lagt på å besvare spørsmålene i bokens undertittel: hvorfor, når og hvordan?

Forfatterne har som utgangspunkt at allmenntannlegens hovedoppgave er å stille diagnose og vurdere behandlingsbehov. Spesialisten skal gi råd om behandling og prognose i de tilfellene som egner seg for behandling i allmennpraksis. Prinsippene for slik behandling blir gjort rede for. Det er bokens intensjon at allmenntannlegen skal kunne informere pasient og foresatte om konsekvenser av malokklusjon, hva som kan oppnås gjennom behandling, hvordan den gjennomføres og hvilke risikofaktorer som er knyttet til slik behandling. Derfor har kapitlene om anamnese, diagnostikk og konsekvenser ved ubehandlet malokklusjon fått bred plass.

Både i Förord og Introduktion understreker forfatterne betydningen av at beslutning om hvorvidt behandling skal iverksettes, må bygge på konsekvensvurderinger. Negativ effekt på oral funksjon i videste forstand, mulige langsiktige skadevirkninger og potensielle negative psykososiale effekter av ubehandlet malokklusjon blir gitt bred plass. Forfatterne understreker betydningen av at avgjørelse om behandling må fattes på individuelt grunnlag etter en samlet vurdering. Derfor hevder de at kjeveortopediske indekser er uegnet som beslutningsgrunnlag for den enkelte pasient. Et eget kapitel gjør rede for og diskuterer de behandlingsindeksene som er vanligst benyttet i nordiske land. Enkel kjeveortopedisk apparatur beskrives summarisk.

Boken gir en logisk oppbygd oversikt over disse temaene i overensstemmelse med dagens forståelse av kjeveortopediens grunnleggende forutsetninger og behandlingsprinsipper. Teksten er lett tilgjengelig og illustrert med i alt 130 figurer, i hovedsak kliniske fotografier i svart-hvitt. En norsk leser bør være oppmerksom på at deler av teksten har som forutsetning en noe annen organisering og arbeidsdeling mellom allmenntannlege og spesialist enn det som er vanlig i Norge. Boken vil være et nyttig hjelpemiddel i undervisningen av tannlege- og tannpleierstudenter, kanskje særlig på grunn av den grundige gjennomgangen av diagnostikk og behandlingsindikasjoner.

ArildStenvik 

Stockholm: Förlagshuset Gothia; 2004. 254 sider. ISBN 91-7205-421-2.