Periodontology. The Essentials

H.P. Mueller:

Målgruppen beskrives å være alt fra tannpleierstudenter og tannlegestudenter til praktiserende tannleger og periodontister. Boken skal, ifølge forordet skrevet av Thomas M. Hassell, fungere som et kompendium eller en håndbok som igjen skal være «no-nonsense, but up-to-date answer to a practical clinical question». Boken er delt inn i tre hoveddeler hvorav første del «Background» inneholder seks kapitler som omfatter anatomi og fysiologi, mikrobiologi, patogenese (immunologi), epidemiologi, profylakse og klassifisering av periodontale sykdommer.

Neste hoveddel har overskriften «Diagnosis» og inneholder to kapitler som omhandler periodontal diagnose og generelle medisinske betraktninger. Siste del, «Therapy», består av fem kapitler som tar for seg alle aspekter ved temaet behandling, inkludert medikamentell behandling. Her beskrives og diskuteres alt fra forskjellige børsteteknikker, instrumenter etc. til forskjellige operasjonsteknikker, regenerasjonsbehandling og mucogingival kirurgi.

Boken synes greit og logisk oppbygget og er en pocketutgave i A-5-format med mange gode tegninger og illustrasjoner. Til tross for at boken ikke inneholder mer enn ca. 180 sider, er den til tider nokså detaljert.

Konklusjon: Boken utgir seg ikke for å være en grundig og vitenskaplig lærebok, men den er absolutt ikke i «ukebladsjangeren». Den er både hendig og grundig og inneholder en del oppdaterte referanser, og samtidig diskuteres holdbarheten av en del påstander eller «sannheter». Dette er en bok som absolutt kan anbefales til alle som interesserer seg for faget periodonti.

Anne MereteAass 

Stuttgart: Georg Thieme Verlag; 2004, 188 sider, 241 illustrasjoner, 33 tabeller. ISBN 3-13-138371-2.