Per W. Norheim

Per Wilhelm Norheim døde etter lang tids sykdom 20. januar 2005, bare 62 år gammel. Han tok odontologisk embetseksamen i 1968, ble dr. odont. i 1980 og spesialist i protetikk i 1991. For doktoravhandlingen, som var en epidemiologisk studie om tannhelsetilstanden i en populasjon i Nord-Norge, fikk han den nordiske Bensow-prisen. Hans yrkesliv ble meget variert med både privatpraksis, forskning, undervisning, fagforeningsarbeid og administrasjon.

Våren 1983 ble Per Norheim tilsatt som tannlegesjef med oberstløytnants grad i Forsvaret og tiltrådte stillingen 1. oktober samme år. Hans tiltredelse ble imøtesett med glede og forventning, og han skuffet ikke. Man visste at han var en dyktig fagmann, men det er så meget mer man gjerne vil finne hos en sjef: redelighet og ordenssans, arbeidsglede og entusiasme, evne til å motivere og gi anerkjennelse, godt humør og visjoner. Per hadde alt dette, og han oppnådde derfor meget raskt tillit og respekt i Forsvarets Sanitet. Tannlegesjefens ansvarsområde er meget stort, med klinikker spredt rundt i hele landet. Dette innebærer et stort reiseprogram og møte med mange mennesker i ulike miljøer. Hans positive holdning og vinnende vesen gjorde at ble Per respektert og satt pris på over alt. Med sin vitenskapelige bakgrunn var det naturlig for ham å se på mulighetene for forskning også i Forsvaret, og han ble en inspirator og en aktiv pådriver for innsamling av epidemiologiske data basert på rekruttundersøkelser.

I de senere årene av hans tjenestetid begynte den store omorganiseringen i Forsvaret, og Per Norheim gikk i gang med tiltakene innen tannhelsetjenesten med sitt vanlige pågangsmot, men rakk ikke å se dette arbeidet fullført før sykdommen satte ham ut av spill så alt for tidlig.

Som tannlege var han en meget dyktig protetiker og sammen med sin kone Tove etablerte han privatpraksis i Oslo i 1973. Han var meget avholdt av sine pasienter og henvisende tannleger, og han ble en pioner innen implantatbasert protetikk.

For en ressurssterk og engasjert person som Per Norheim ble det også tid for verv innen NTF, og det var etterutdanning som ble hans felt, først i Oslo Tannlegeselskap og så i NTF sentralt. Han var med i NTFs fagnevnd i til sammen seks år, og var formann i perioden 1981 – 85, en periode som var preget av stor aktivitet og som omfattet de faglige arrangementene i forbindelse med foreningens 100-årsjubileum i 1984. Dessuten var han selv en populær kursgiver og foredragsholder innen sitt eget fagfelt.

For oss som fikk anledning til å samarbeide nært med Per, er det vemodig at han er gått bort, men de gode og morsomme minnene vil vi bevare og glede oss over. Han var en levende, energisk person som alltid hadde prosjekter, både faglige og private, i gang. Jakt, fiske, friluftsliv og store måltider sammen med familien og gode venner stod høyt på hans prioriteringsliste. Og det ble det mange gode historier av, som han fortalte med glimt i øyet og en smittende latter.

Våre tanker går til Tove og barna Marianne og Per Kristian med familier. Vi vet at også de vil glede seg over og finne trøst i de gode minnene.

Hans PetterArisholm 
ØyvindAsmyhr 
ReidunStenvik